НОВИНИ

Рамадан Аталай: Ако не се отмени мораториумът, предстои криза в енергетиката

bnt avatar logo
от БНТ
19:27, 16.12.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

За никого не е приемливо в парламента да се предлагат решения, които не са в интерес на обществото, така в "Още от деня" депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира мораториума на цените на тока, парното и водата. Той смята, че ако не бъде отменен мораториумът кризата в цените на електроенергията ще се превърне в криза на енергетиката.

Ще фалират електроразпределителните предприятия, включително и ЕСО, прогнозира той.

По думите му реакцията на правителството във връзка с кризата с цените е закъсняла.

"Правителството трябваше да направи всичко възможно по най-бързия начин да внесе в Парламента изменение на онези закони, чрез които трябваше да се повлияе върху ценовия ръст - и на регулирания пазар, и на свободния пазар."

Рамадан Аталай е категоричен, че мораториум не трябва да има и че той е много крайно решение, но трябва да бъде решен въпросът с цените на електроенергията.

Правителството трябва да вземе решение по какъв начин хората да могат да си платят високите сметки за електроенергия, но без това да пречи на бизнеса и на енергийните предприятия. Аталай подчерта, че ако сега електроенергията би поскъпнала с 10%, при наложения мораториум, през април тя ще скочи с 20%.

"За времето на мораториума разпределителните предприятия ще влязат в задължения около 500 млн. Кой ще ги компенсира? И който и да ги компенсира, ще бъде пак през сметките на обществото", отбеляза той.

Аталай смята, че решение на проблема е могло да бъде намерено чрез разговор с КЕВР. Освен това министърът на енергетиката е в правото си да разпореди по-голям процент от АЕЦ "Козлодуй" да се включи в микса.

Предложението на ДПС за справяне с кризата в този момент е: "ако цената на електроенергията беше увеличена с 10%, можеше с 15% да се намали ДДС, откъдето хората щяха да получат намаление на цената електроенергията с 5%".

По отношение на т.нар. свръхпечалби, заяви Аталай, че трябва да се "пипнат" някои закони, включително и за онези пари, които държавата плаща за емисиите на ТЕЦ-2 и на американските централи.

Рамадан Аталай обясни още, че в създалата се ситуация хората от селата плащат парното на софиянци.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков - специален гост в "Панорама"
Кирил Петков - специален гост в "Панорама"
Нови ковид мерки в Европа
Нови ковид мерки в Европа