НОВИНИ

Рекордно ниски нива на безработица отчитат у нас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:58, 11.12.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Рекордно ниска безработица - през ноември от Агенцията по заетостта отчитат 4,8%.

В бюрата по труда са регистрирани около 160 000 души. Експертите казват, че за първи път у нас има толкова малко официално регистрирани безработни.

Най-високите нива на безработица са отчетени в областите Видин, Враца и Монтана. На обратния полюс с най-ниска безработица са София-град, Варна и Габрово.

Сред най-търсените работници на трудовия пазар са шивачи, заварчици, електротехници и други специалисти в преработващата промишленост.

63-годишният Христо Казаков е със средно образование. Цял живот е поправял автомобили. Няколко пъти е оставал без работа. Назначаван е по програми за заетост, субсидирана от държавата. До скоро отново бил безработен за около година. Не може да се пенсионира, защото не му достигат 5 години стаж.

От 20 дни вече работя. 2 години ще бъда тук. Ще търся начини да докарам и другите.

Най-често в бюрата по труда се регистрират хора със средно образование, без квалификация на възраст над 48 години.

За едно работно място в различните области се конкурират между 5 и 9 души, казва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Не всички свободни места обаче са привлекателни за търсещите работа.

Има и места, които остават трайно незаети. Особено в по-непривлекателни, нископроизводителни сектори, като строителство, допълва Иво Иванов - началник на отдел в Агенцията по заетостта.

Ограничителните мерки заради коронавируса не са се отразили на пазара на труда.

Не оказа съществено влияние върху ръста на безработицата. Процесите на спиране и затваряне. От лятото на тази година всеки месец е рекорден по нисък брой регистрирани безработни.

Прогнозата на Агенцията по заетостта е, че евентуалните съкращения в държавната администрация догодина няма да се отразят негативно на трудовия пазар у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грешна стъпка на Ювентус в Серия А
Грешна стъпка на Ювентус в Серия А
Опашка от автобуси на граничен пункт "Капитан Андреево"
Опашка от автобуси на граничен пункт "Капитан Андреево"