НОВИНИ

Мандатът е връчен и изпълнен, НС решава дали ще има правителство (ОБЗОР)

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:16, 11.12.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Почти месец след последните предсрочни парламентарни избори президентът Румен Радев връчи мандата на кандидата за министър-председател от партията победител - Кирил Петков. От "Продължаваме промяната" веднага го върнаха - изпълнен със структура и състав на Министерския съвет.

Въпреки че по Конституция Кирил Петков разполагаше със седмица да изпълни мандата, той беше категоричен, че няма да губи и минута време и започва работа.

Президентът изрази очаквания за реформи и то в първите 100 дни що се отнася до съдебната система. Стабилността ще зависи от това доколко всеки министър си върши работата, убеден е Петков.

След 3 избора и 6 нереализирани мандата, седмият е изпълнен.

Президентът Румен Радев очерта своите и очакванията на обществото.

Върху вас и партиите партньори в коалицията пада отговорността да реформирате порочният властови модел, насаден от 12-годишното авторитарно управление. Да се справите с корупцията и беззаконието, с неравенствата и несправедливостта, които те пораждат. Да изхвърлите задкулисието от държавата. В тези усилия ваш основен ресурс ще бъде подкрепата на хората.

Според президента Кирил Петков се е убедил като служебен министър колко силна е дълбоката държава, която брани привилегиите и безнаказаността.

Вярвам, че осъзнавате, че ако не постигнете оздравителни промени в прокуратурата и правораздаването още в първите 100 дни, няма как коалицията да спечели битката за бъдещето на България. Гласът на площада, гласът от урните иска законност и от вас, и от вашите министри зависи да не го разочаровате.

Радев препоръча сред другите приоритети на коалицията да бъдат битката с бедността и отстояването на националните интереси на България на вън.

На добър час. Желая ви успехи в изграждането на свободна, демократична, просперираща и европейска България. Заповядайте!

Кирил Петков: "Нулева толерантност към корупцията" ще е мотото на новия кабинет

За мен е чест и огромна отговорност да поема тази папка от вас. Вие започнахте промяната на площада преди месеци. Сега е време заедно да свършим работата докрай. Време е след 32 години българският народ да се почувства, че управниците се грижат за него, заяви Кирил Петков, номиниран за министър-председател.

И продължи с това, че е време младите българи в чужбина да видят България като перспективно място, на което могат да се завърнат. Петков е убеден, че е време и възрастните хора у нас да видят страната като място за справедливи старини.

Ще вкараме всичките си усилия - не само ние - на цялата коалиция, тези обещания и надежди да станат реалност. И понеже всеки ден оттук нататък е важен искам да ви кажа и да ви уведомя с добрата новина, че искам да ви върна директно проектосъстава на МС със структурата и министрите в него. От този момент ние няма да губим нито ден и час. Надяваме се още в понеделник това правителство да бъде реалност. И така да бъде за бъдещите 4 години. Благодаря ви!

Проектокабинетът е ясен: Какви са първите цели и задачи на министрите

След клетвата - министрите ще бъдат министри на България, независимо от коя формация са излъчени, убеден е Кирил Петков.

Оттук нататък всеки един ще има отговорности да си свършва работата - аз много се надявам, че с президента Радев ще продължим да имаме точно този конструктивен начин на работа и конструктивен диалог, както сме имали досега. Двете институции трябва да работят заедно с един глас, особено към нашите международни партньори.

Обеща и да бъде сред хората като ходи пеша на работа.

Ще ме виждате сутрин по тротоарите.

И изпълни обещанието си още с излизането си от президентството, където вече го очакваха.

В понеделник се очаква Народното събрание да гласува състава на Министерския съвет. За да бъде приет са необходими 121 гласа от народните представители. Четирите партии - коалиционни партньори разполагат със 134 народни представители в 47-ия парламент.

По темата работиха: М. Кирова, А. Шаламанов, Й. Миланова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празник в Татарево - селото на най-младия министър в проектокабинета
Празник в Татарево - селото на най-младия министър в проектокабинета
Бивш треньор на талантите на Барса е разследван за сексуално насилие
Бивш треньор на талантите на Барса е разследван за сексуално насилие