НОВИНИ

Празник в Татарево - селото на най-младия министър в проектокабинета

bnt avatar logo
от БНТ
20:24, 11.12.2021
10759
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Празник в първомайското село Татарево - поводът е номинацията за културен министър на 31-годишния Атанас Атанасов. От селото е бащиният род на най-младия проектоминистър в кабинета на Кирил Петков. В Татарево всички го наричат Наско и помнят добре как през 2015 г. заедно с група приятели и състуденти от Америка той възстановява театралния салон на читалището им.

За хората от село Татарево Атанас Атанасов е съвременен будител. Благодарение на усилията му театралният салон в читалището заживява нов живот. Наско успява да събере за ремонта на сцената близо 15 000 долара, а в Татарево идват филмови и театрални екипи от Щатите. Имената на тези, които са се включили с дарения, днес са изписани върху седалките в салона.

Това беше една разруха, една развалина. Събра своите приятели, доведе ги от Америка, и направиха всичко това възможно. Даже когато за първи път влезе в политиката, първото, което си помислих, е че Наско е най-добрият вариант за министър на културата, каза Таня Трендафилова, секретар на читалището в село Татарево.

Всъщност Наско е отрасъл на тенискортовете в Хасково заедно с Григор Димитров. Отличник от Езиковата гимназия в града. Избира да следва актьорско майсторство в Съединените щати. Докато репетира „Хамлет“ за дипломната си работа, разбира, че читалището в селото на дядо му е пред разруха. Решава да поеме нещата в свои ръце. Така се появява и фестивалът „Отключи сцената“ в Татарево.

Хората в Татарево са убедени, че техният Наско има сили и знания за реформи в културната сфера.

Подкрепяме го с цялото си сърце. Много се гордеем с Наско. Тази дейност той е наследил от дядо си. Дядо му, Бог да го прости, създаде певческа група. Той свиреше на акордеон, разказва Виолета Христозова.

На България ѝ трябват млади хора. Млади хора като него, млади хора културни, млади хора, които са били навън и вярвам, че ще се справи и ще бъде исторически един от най-добрите министри на културата, смята Янко Петков.

Човек, който има мерак да работи, няма значение какъв е. То никой не е роден министър, каза Петко Петков, кмет на село Татарево.

В селото вече подготвят писмо до бъдещия министър на културата. Пак ще търсят съдействие от него, защото покривът на читалището тече.

Репортери: Владислав Севов, Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Авария прекъсна волейболния мач ДКС Варна - Марица
Авария прекъсна волейболния мач ДКС Варна - Марица
Мандатът е връчен и изпълнен, НС решава дали ще има правителство (ОБЗОР)
Мандатът е връчен и изпълнен, НС решава дали ще има правителство (ОБЗОР)