НОВИНИ

От първо лице: Да рискуваш живота си, за да спасиш децата от огнения ад в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 11.12.2021
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Трима души загинаха в снощния пожар в Благоевград. Единият от тях загуби живота си в опит да спаси съседите си. Близнаци на един месец бяха транспортирани в "Пирогов". Потушаването на огъня отне часове на пожарникарите, които трябваше и да евакуират от горящия блок със специална пожарна вишка 27 души, сред тях и 6 деца. Какво е предизвикало пожара все още не е ясно, но днес от прокуратурата съобщиха, че разследват версията за умишлен палеж.

Цял ден следователи на място правеха оглед на апартамента, но причината за пожара остава неизвестна. Екипът на БНТ разговаря с първите пристигнали на място пожарникари. Разказаха ни, че това е един от най-тежките и сложни пожари в жилищна сграда, който са гасили последните години. Задимяването по стълбището е било голямо, а температурата - изключително висока. Буквално за 2 - 3 минути димът е обхванал цялото стълбищно пространство от първия до последния етаж, а да се диша без маска било невъзможно.

В тежката обстановка пък основната задача е била евакуирането на хората. За жалост обаче, трима души загубиха живота в огнената стихия. Това са 74-годишният собственик на апартамента, където избухна пожара, и негови съседи - мъж на 40 години и жена на 62. 6 деца и двама възрастни са пострадали, като те са в добро състояние, без опасност за живота.

Всички евакуирани втора вечер ще прекарат нощта в домовете на свои близки и роднини. Все още няма яснота кога ще могат да се завърнат в апартаментите си.

Прокуратурата разследва умишлен палеж след пожара с 3 жертви в Благоевград

Един мъж се превърна в герой за семейството на новородени близнаци. Давид Гълъбов е сред първите огнеборци пристигнали снощи пред блок 18 в квартал „Струмско“. Когато чува, че на последния етаж в блока има бебенца на около месец, тръгва към тях, без да се замисли, преминавайки през истинска димна завеса.

Рисковано беше за това, че температурата беше много голяма по стълбищната клетка, не можеше да се диша. Без кислородните маски, които ние имаме, абсурдно да се премине през стълбищната клетка. Но поехме риска, защото там, където те бяха, беше страшно задимено, нямаше как да ги оставим децата, щяха да си загинат. Малко рисковано за тях, но намокрихме пелените с вода, защото температурата беше много голяма. Имаме такава техника, която подавахме постоянно кислород. Свалихме ги по стълбите и ги предадохме на другите колеги, които вече ги свалиха надолу за бърза помощ, обяснява Давид Гълъбов, началник- смяна в РС ПБЗН-Благоевград.

Спасените бебета са в стабилно състояние, настанени са в болница "Пирогов". Тяхната баба трудно намира думите, с които да благодари на огнеборците.

Специални благодарности на този човек, той ако не беше влязъл децата щяха да си заминат. Просто не знаем какво да кажем. Няколко пъти се върна, за да ни свали до седмия етаж, защото не можеха да се качат до горе. Първо бебенцата взе двете, просто сме много благодарни на човека.

В опит да помогне при евакуацията на хората, 40-годишен мъж, живеещ в блока, загуби живота си.

Отишъл да помага от третия етаж, нагоре да помага. Сърцето ме боли, разберете. Отишъл да помага нагоре. Понеже чувахме ние писъците, на 3 братчета бяха, и най-малкото, то е страхотно дете, пъргаво, отличници и вика отгоре "Помощ, помогнете ми". Този глас просто ме унищожава, споделя Ева Едипова, съседка.

Добър беше, много добро момче беше, казва Андон Стоилчов, съсед.

27 души бяха изведени от огнения ад. Сред тях и 6 деца, свалени от високите етажи с механична стълба. Над три часа продължи спасителната акция, в която участваха 6 екипа на пожарната.

Имаше писъци, излизаха тук хората по терасите, „помощ, спасете ни“. Ние доколкото можем казвахме им да запазят самообладание, да не бързат да излизат, че ще се оправят нещата, да изчакат, казва Ангел Величков, пожарникар.

Загиналият възрастен мъж, в чиито апартамент избухна големия пожар, живеел сам. Наскоро загубил съпругата си, а преди години и двамата си синове. Прокуратурата разследва умишлено предизвикване на палеж.

Не знам що му е станало на този човек, тропнал на комшийката „викай пожарна“, заключил се вътре, казва Костадин Георгиев, съсед.

Влизането в този вход на блока остава ограничено. Живеещите в него се допускат, само за да вземат дрехи и други вещи от първа необходимост. Всички евакуирани втора вечер ще прекарат нощта в домовете на свои близки и роднини.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успехи за Нефтохимик, ЦСКА и Дея спорт в Супер Волей
Успехи за Нефтохимик, ЦСКА и Дея спорт в Супер Волей
Рилски спортист продължава без загуба в баскетболното първенство
Рилски спортист продължава без загуба в баскетболното първенство