НОВИНИ

Риши Сунак е фаворит за следващ премиер на Великобритания

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:22, 21.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Във Великобритания номинациите за нов лидер на Консервативната партия трябва да са ясни до понеделник на обяд. А резултатът от гласуването - до следващия петък.

Кой ще е премиер на Великобритания - 44 дни след като Лиз Тръс влезе на "Даунинг стрийт" 10, въпросът отново превзе ежедневието на британците.

Консерваторите увериха, че името на новия премиер ще е известно до една седмица.

"Ще приключим до петък, 28 октомври. Процесът на номиниране вече е отворен и ще се затвори в 14 часа в понеделник", заяви Греъм Брейди, ръководител на комисия "1922" в Консервативната партия.

Според букмейкърите най-голям шанс да поеме премиерския пост има Риши Сунак. Той беше финансов министър в кабинета на Борис Джонсън, а след това стана и основен претендент на Тръс за поста на "Даунинг стрийт" 10. Тя обаче успя да спечели близо 21 хиляди гласа повече, които ѝ осигуриха лидерството на Консервативната партия и премиерския пост.

Сред спряганите имена е и бившият министър председател Борис Джонсън, който беше свален през юли. Негови приближени твърдят, че засега той предпочита да печели пари извън политиката. Но социологическо проучване отпреди няколко дни показва, че именно Джонсън би получил най-голяма подкрепа сред торите.

Букмейкърите не изключват и варианта Пени Мордант, която беше министър на отбраната в кабинета на Джонсън. В надпреварата за лидерския пост през лятото тя остана трета - след Тръс и Сунак.

Премиер може да стане и Бен Уолъс - сегашният министър на отбраната. Той е от малкото членове на сегашното правителство, които са с добър рейтинг в създалата се политическа криза.

Всеки кандидат трябва да си осигури подкрепата на 100 членове на Консервативната партия, за да бъде допуснат до вота. Според правилника, ако номинациите са повече от една, в понеделник следобед трябва да бъде отворена процедурата за онлайн гласуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време днес
Слънчево време днес
Лидерите от ЕС се разбраха за съвместни поръчки на газ и временен динамичен ценови коридор
Лидерите от ЕС се разбраха за съвместни поръчки на газ и временен динамичен ценови коридор