НОВИНИ

Украйна въведе ограничения за потреблението на електричество в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
20:57, 20.10.2022
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Украйна въведе за днес ограничения на потреблението на електричество за бита и индустрията в цялата страна, включително столицата Киев, заради руските удари срещу енергийната инфраструктура. Мярката се прилага за първи път след началото на войната на 24 февруари. В някои градове няма течаща вода. Русия продължава обстрелите от въздуха на фона на успешната украинска контраофанзива в Херсонска област.

Електроподаването в цяла Украйна се ограничава за днес между 7.00 и 23.00 часа, включително за бита, градския транспорт и уличното осветление. Целта е спад на потреблението с 20%. Аварийните екипи се нуждаят от време за ремонт на съоръженията, поразени от Русия. В Киев и Харков днес по линиите на тролеите се движат дизелови автобуси, а влаковете на метрото са на по-големи интервали.

"Вероятно трябва да ходя пеша една спирка. Не знам дали автобуси ще заместят тролеите", споделя Олга, жителка на Киев.

Украинците следват призивите на властите.

"Изключихме и телевизора, не включваме нищо у дома", разказва 75-годишната Людмила, евакуирана от Николаев.

"Купихме нови завивки, възглавници, подготвяме се. Не знам какво друго да правя, не мисля, че можем да купим генератор, нямам представа как ще се отопляваме. Купихме свещи, надяваме се да купим и горивни таблетки, надявам се всичко да е наред", добавя тя.

В рамките на денонощие Русия е разрушила три украински електроцентрали, руски удари са поразили общо една трета от енергийните мощности на страната, обобщи президентът Володимир Зеленски.

"Подготвяме се за всякакви сценарии през зимния сезон. Изхождаме от очакването, че руският терор ще бъде насочен към енергийните обекти дотогава, докато с помощта на нашите партньори не сме в състояние да сваляме 100% от ракетите и дроновете на неприятеля", заяви още Зеленски.

От 10 октомври Русия е нанесла над 300 удара срещу украинската енергийна инфраструктура по данни на Министерството на енергетиката в Киев.

Сред последните мишени е голяма централа на въглища в град Бурщин, Западна Украйна. Целият регион Суми, който граничи с Русия днес е без вода, електрически транспорт и улично осветление.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С намигване от интернет: Куче да бъде председател на НС
С намигване от интернет: Куче да бъде председател на НС
Затопляне през почивните дни
Затопляне през почивните дни