НОВИНИ

Роберта Мецола пред Вежди Рашидов: Недопустимо е да се поставят политически пречки пред България за Шенген

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:00, 21.11.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

България е изпълнила всички условия, за да стане пълноправен член на Шенген и е недопустимо пред страната да бъдат поставяни допълнителни политически пречки. Това каза председателят на Европейския парламент Роберта Мецола по време среща с председателя на Народното събрание Вежди Рашидов.

Рашидов е в Страсбург, където ще участва в тържествената церемония по случай 70- годишнината на Европейския парламент. Той е изразил надежда България, Румъния и Хърватия да не бъдат разделяни по пътя им към Шенген и да станат пълноправни членове преди края на тази година.

"Видяхме едно задоволство, че поставяме въпроса за Шенген и, разбира се, една готовност да имаме подкрепа за това. Самата госпожа Мецола накрая каза едно много интересно изречение, че няма никакви други основания да се изискват от България други политически условия, защото тя е минала своя път и готова да влезе в Шенген, което, разбира се, и за България, и Европа смятам, че е полезно. Второто, което си казахме е, че е хубаво, както тръгнахме с Румъния и Хърватия заедно към ЕС и ЕП, хубаво е да не бъдем разделяни и отново заедно да продължим този път, който сме извървели години наред. Това би било хубав знак и за нас, и за Балканите и би било толерантно и честно, и към партньорите ни и приятелите от тези страни. Дълбоко се надяваме да имаме правителство, именно това говорихме с нея, за да няма разколебаваме в други държави на подкрепата за кандидатурата на България за Шенген", каза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни
Психолог: Напълно е възможно 12-годишният Александър да оцелее сам в гората през тези 9 дни
Англия - Иран 6:2
Англия - Иран 6:2