НОВИНИ

Роберто Мартинес е новият селекционер на Португалия

роберто мартинес продължи селекционер белгия
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:44, 09.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

Роберто Мартинес бе назначен за селекционер на Португалия, заменяйки на поста Фернандо Сантош, който подаде оставка след загубата на "мореплавателите" от Мароко в четвъртфиналите на Мондиал 2022. Самият Мартинес напусна националния отбор на Белгия след провала на тима на световното първенство в Катар и отпадането в груповата фаза.

Според местните медии първата задача пред Мартинес ще бъде да реши ситуацията с голямата звезда и капитан на Португалия Кристиано Роналдо, който не бе сред титулярите за последните два мача на тима в Катар. Испанският специалист трябва да реши дали ще продължи да разчита на 37-годишния нападател, който наскоро премина в саудитския Ал Насър.

"Оценявам ентусиазма и амибициите, с които той получи нашата покана. Това е изключително важен момент за нашия национален отбор", заяви на пресконференция президентът на португалската футболна централа Фернандо Гомеш, цитиран от Ройтерс.

Мартинес спечели бронзовите медали на Мондиал 2018 с тима на Белгия, но отпадна в четвъртфиналите на Евро 2020 и групите на Мондиал 2022 след това. В кариерата си 49-годишният треньор е водил още отборите на Суонзи, Уигън и Евертън.

Договорът на Роберто Мартинес с футболната федерация на Португалия е за три и половина години. Специалистът беше представен официално по време на пресконференция с Фернандо Гомеш.

"Щастлив съм, че мога да застана начело на един от най-талантливите отбори в света. Наясно съм, че очакванията са много големи, но също така разбирам, че имам зад гърба си много голям отбор и заедно ще постигнем целите си", коментира Мартинес.

Той бе попитан и какво смята да прави с капитана на тима Кристиано Роналдо. 37-годишният португалец е номер 1 по голове и мачове за страната си, а наскоро осъществи трансфер в саудитския Ал Насър.

"Мисля да говоря с всички 26 играчи, които бяха на световното първенство. Кристиано е един от тях, така че предстои да говоря и с него", заяви Мартинес.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пренасочват към 6 квартала парите за ремонт на Борисовата градина
Пренасочват към 6 квартала парите за ремонт на Борисовата градина
Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна
Конституционният съд образува дело за военната помощ за Украйна