НОВИНИ

Румъния ще гласува на избори 2 в 1 през юни

Местният вот в страната ще съвпадне с изборите за Европейски парламент

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
21:02, 21.02.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Местните избори в Румъния ще се произведат заедно с европейските на 9 юни. Президентските избори ще бъдат преместени за септември, като първият тур ще е на 8 септември, а вторият - на 22-ри. Парламентарните избори ще са на 8 декември.

За този изборен календар се договориха лидерите на управляващата коалиция СДП-НЛП - премиерът Марчел Чолаку и председателят на Сената Николае Чука, предава Диджи24. Двете партии са постигнали споразумение и за съюз и общи листи на изборите за Европейски парламент.

“Всички знаем, че най-голямата активност на избори е тази на местните. Фактът, че решихме да направим това сливане, не е против демокрацията, напротив, това е допълнителен вот за демокрацията. Решихме също да имаме обща листа на изборите за Европейски парламент. Само двете големи партии могат да се обединят и да се изправят срещу екстремистка вълна. Нито една от двете сили не може да участва сама в тази битка”, заяви след консултациите Марчел Чолаку.

Той очерта като две еднакво важни цели пред страната влизане в Шенген тази година и членство на Румъния в ОИСР през 2026 г.

“На местните избори всяка партия ще се яви самостоятелно, а на изборите за Европейски парламент ще имаме обща листа. Това е политическо решение, насочено към стабилността на страната”, коментира на свой ред Николае Чука.

Политическите реакции на опозицията не закъсняха. Председателят на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния" (USR) Каталин Друла определи комбинирането на изборите като "престъпление срещу демокрацията".

Лидерът на "Силата на десницата" и бивш премиер Лудовик Орбан заяви, че ще използва всички законови и конституционни лостове, с които разполага, за да предотврати този "недемократичен и противоконституционен план" и ще атакува евентуален закон за сливане на изборите в Конституционния съд.

Междувременно проучване на Института Авангард (Avangarde,) проведено по поръчка на СДП и НЛП и публикувано по-рано днес показа, че 53 процента от румънците искат това сливане. 35 на сто са против, а 12 процента нямат мнение или не отговарят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макаби Хайфа се класира за осминафиналите на Лигата на конференциите
Макаби Хайфа се класира за осминафиналите на Лигата на конференциите
Рене Вайлер: Трябва да изиграем отличен мач, за да отстраним Лудогорец
Рене Вайлер: Трябва да изиграем отличен мач, за да отстраним Лудогорец