НОВИНИ

Русия обвини Google и Apple в намеса в изборите

гугъл плаща новинарско съдържание френските издания
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 02.09.2021
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Медийният надзорен орган в Русия заплашиха с глоби компаниите Google и Apple, ако те не отстранят приложение, създадено от критика Алексей Навални. Според руските власти отказът на технологичните гиганти да направят това може да се гледа като намеса във вътрешните работи, особено за предстоящите парламентарни избори в страната.

Страната ще проведе парламентарни избори по-късно този месец. На почти всички откровени критици на Кремъл, включително на Навални, беше забранено да участват в надпреварата.

Миналия месец медийният надзорен орган Роскомнадзор настоя Google и Apple да извадят приложението на Навални от своите мрежи.

В четвъртък Роскомнадзор увеличи натиска си върху западните технологични гиганти, казвайки, че те могат да бъдат привлечени към наказателна отговорност, ако продължат да отказват да се съобразят с руските закони.

„Наказателна отговорност се предвижда за организиране, както и за участие в работата на екстремистки организации, които са забранени в Русия“, гласи изявление на надзорния орган, разпространено от руските медии.

Неблокирането на приложението „може да бъде оценено като намеса“ в руските избори и ще доведе до тежки глоби, казват още от Роскомнадзор.

По-рано този месец организациите на опозиционния лидер Навални бяха обявени за „екстремистки“ и бяха забранени в страната. Междувременно всички ключови фигури от тези организации избягаха.

След това надзорният орган забрани десетки сайтове в интернет, свързани с Алексей Навални.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Байдън атакува Върховния съд заради закона за абортите в Тексас
Байдън атакува Върховния съд заради закона за абортите в Тексас
Пет града в Нидерландия искат забрана на нездравословните храни
Пет града в Нидерландия искат забрана на нездравословните храни