НОВИНИ

Русия свали дрон, насочен към Москва

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
09:34, 26.08.2023
Чете се за: 02:35 мин.
Русия
Слушай новината

Руската противовъздушна отбрана свали дрон, насочен към Москва, съобщи кметът на руската столица Сергей Собянин. Полетите на основните московски летища "Внуково", "Домодедово" и "Шереметиево" бяха преустановени. Украинското военно разузнаване съобщава, че украински дрон е поразил руска военна база на анексирания Кримски полуостров, а местни жители съобщават за взривове и жертви.

Москва съобщи вчера за едно от най-големите координирани въздушни нападения, извършвани досега от украинската армия срещу контролирани от Русия територии. В съобщението на руското министерство на отбраната се посочва, че са били свалени 42 дрона, атакували Крим.

Въпреки продължаващите атаки вече има сигнали за възобновяване на сделката за износ на украинско зърно през Черно море, която изтече на 17 юли и не беше подновена от Русия. От Кремъл съобщиха, че руският президент Владимир Путин се очаква скоро да се срещне с турския президент Реджеп Ердоган.

Дипломатически източници от Турция съобщават, че разговорите може да се състоят в Сочи в началото на септември. Вчера външните министри на Украйна и на Турция - Дмитро Кулеба и Хакан Фидан, се срещнаха в Киев и обсъдиха зърнената сделка. Това е първото посещение в Украйна на Фидан, очаква се той да посети и Русия.

"Работим върху алтернативни маршрути, но обективно погледнато маршрутът през Черно море е най-доброто решение. Блокадата на Черно море трябва да спре", заяви Дмитро Кулеба, министър на външните работи на Украйна.

"Не може да допускаме бомбардиране на пристанища и стрелба срещу превозни средства, ключови за зърнената търговия. Ето защо смятаме, че Русия трябва да участва. Прогнозирахме, че ще има инциденти в Черно море, когато Москва не участва в споразумението и предупредихме за това партньорите ни", допълни Хакан Фидан, министър на външните работи на Турция.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА ще се опита да спре победната серия на Черно море
ЦСКА ще се опита да спре победната серия на Черно море
Колоездачната обиколка на България по БНТ 3
Колоездачната обиколка на България по БНТ 3