Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Рекордните 20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:00, 26.08.2023
Чете се за: 05:07 мин.
У нас

20 обвинения по две разследвания са повдигнати на Васил Божков, който вчера се завърна в страната. Едното е за укритите такси от хазартните игри, които бизнесменът е организирал, а другото разследване е така нареченото криминално - то е за поръчителството на убийствата на Манол Велев и хазартен бизнесмен от Благоевград, както и за поръчителството на атентата срещу Алексей Петров от 2015 година.

Божков е отказал да дава обяснения като обвиняем. Прокуратурата ще поиска постоянен арест за задържания бизнесмен.

Васил Божков се върна от Дубай, задържаха го (СНИМКИ & ВИДЕО)

Късно снощи в Софийската градска прокуратура на Божков бяха повдигнати рекордните 20 обвинения по две отделни разследвания и бизнесменът беше отведен в ареста на Националното следствие.

Борисов за Божков: Решил човекът, върнал се, какво повече да коментирам

"Сега в момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, които така го наричаме "криминално" и от там са случаите с криминалните престъпления и другото е във връзка с хазарта. Това дело, което всички знаете", заяви Георги Гатев, адвокат на Васил Божков.

И по двете дела основните обвинения за Божков са, че е ръководител на организирана престъпна група. По т.н. "криминално" дело тя е за убийства, изнасилвания и изнудвания, а по хазартното се твърди, че група е действала от 2014 година и за изнудвания, подкупи, пране на пари и длъжностни престъпления.

Георги Гатев, адвокат на Васил Божков: Но има и други обвинения, освен за групата.

БНТ: А по второто, т.н. "криминално" дело, което за убийства, изнасилвания и изнудвания, вторичните какви са?

Георги Гатев: Те не са вторични, те са отделни обвинения. Опитът за убийство на Петров, другите опити за убийства. Две убийства има тук. Тези всичките, които на вас са ви известни от по-рано.

БНТ: Прави впечатление, че той се връща в страната точно един ден след погребението на Алексей Петров

Георги Гатев: Случайност.

БНТ: Случайност?

Георги Гатев: Абсолютна случайност, да.

БНТ: Защото пък има обвинение за поръчителството на атентата срещу Петров от 2015 година?

Ами, има обвинение, но нали ви казвам, просто случайност. Дадоха му съответното разрешение, защото той такова разрешение трябваше да има да напусне там Емирствата, за да може да си пристигне в България.

На Божков е връчена призовка и да се яви като свидетел по разследването, че е бил изнудван от бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансово министър Владислав Горанов и медийната съветничка на лидера на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

Публичните твърдения на Божков са, че е дал на тримата общо 60 милиона лева. През пролетта на миналата година по това разследване Борисов, Горанов и Арнаудова бяха задържани за 24 часа, но след това освободени без да им бъдат повдигнати обвинения.

Съдът обяви арестите им за незаконни, тъй като няма доказателства тримата да са извършили престъпления. От съдебните решения стана ясно, че твърденията на Васил Божков не са подкрепени с никакви други доказателства, включително и свидетелските показания на служители от неговата компания не потвърждавали думите му, че пращал пари в пликове на тримата.

"Връчиха му призовка и за това дело. Но ще се види как ще се процедира по-нататък. Ще видим каква ще бъде мярката първо, дали ще има "задържане под стража" или не", допълни Георги Гатев.

Защитата на Божков е поискала да бъде внесена мярка за неотклонение и по двете разследвания срещу бизнесмена.

"Твърде възможно е да внесат само по едното. Предполагам, че това, което е по хазарта ще внесат искане за мярка. Другото може би ще изчака на трупчета", каза още адвокатът на Васил Божков.

Така прокуратурата може да си осигури по-дългото задържане на Божков. След като изтече максималния осем месечен срок за престой "под стража" по едното дело, тогава да внесе ново искане за задържане по второто.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Кънев: Поздравявам женския национален отбор по волейбол
Петър Кънев: Поздравявам женския национален отбор по волейбол
Четирима души се удавиха за по-малко от денонощие по Южното Черноморие
Четирима души се удавиха за по-малко от денонощие по Южното Черноморие