НОВИНИ

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в Донецка област?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:55, 05.06.2023 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Русия твърди, че е осуетила голяма украинска офанзива в Донецка област, като е ликвидирала 250 войници и унищожила военна техника. Украйна съобщава за напредък към Бахмут, а президентът Володимир Зеленски предупреди, че Москва заобикаля западните санкции.

Министерството на отбраната в Москва обяви, че руските сили са предотвратили широкомащабно украинско настъпление в Донецка област, което е започнало сутринта на 4 юни.

"Противникът задейства общо шест механизирани и два танкови батальона. Целта беше да преодолее отбраната в най-уязвимия по тяхна оценка участък на фронт. Противникът не постигна целите си и нямаше успех", заяви Игор Конашенков, говорител на руското министерство на отбраната.

По думите на Конашенков украинската армия е претъпяла загуби - "повече от 250 души, 16 танка, три бронетранспортьора и 21 бойни бронирани машини".

Твърденията не могат да бъдат потвърдени от независими източници. Киев засега не коментира. Не е ясно дали атаката, за която се съобщава, представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива. Киев я планира от месеци, но призова за "мълчание".

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че Москва заобикаля международните санкции.

"Различни страни, различни компании, без които Русия не би могла да произвежда оръжията на терора, най-вече ракети. За съжаление терористичната държава успява да използва технологиите чрез мрежа от доставчици, успявайки да заобиколи международните санкции. Наблюдаваме всяка посока за заобикаляне на санкциите, всяка страна, чиято територия или юрисдикция, чийто граждани са използвани за продължаване на терора. И трябва да пресечем тези пътища заедно с нашите партньори", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

Същевременно противоречивите информации продължават. Два дрона са паднали на магистрала в руската Калужска област, обяви губернаторът на областта, която граничи с Московската.

Украинските власти съобщиха, че двама души са били убити при удари в граничния град Вовчанск. Украинското командване твърди, че напредва към Бахмут, унищожавайки руска позиция край града.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Инцидент над Вашингтон: Изтребители преследваха "Чесна"
Инцидент над Вашингтон: Изтребители преследваха "Чесна"
След смъртта на Ангел Христов от "Братя Галеви" - правят аутопсия на тялото
След смъртта на Ангел Христов от "Братя Галеви" - правят аутопсия на тялото