НОВИНИ

Ердоган: С новия кабинет ще постигнем целите си за "Векът на Турция"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
21:22, 04.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Нова посока или още от същото - какво следва в Турция? Изборът на министри за новия кабинет на президента Реджеп Ердоган говори поне за смяна на икономическите политики. Той върна Мехмет Шимшек начело на финансовото министерство. Междувременно мисията в Анкара на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг не доведе до вдигане на турското вето за присъединяване на Швеция към Алианса.

Йенс Столтенберг пристигна вчера в Анкара за церемониите по встъпване в длъжност на Реджеп Ердоган, а днес се зае да търси пробив в позицията на Турция за членството на Швеция в НАТО.

"Швеция предприе значителни конкретни стъпки, за да отговори на опасенията на Турция. Това включва промяна в шведската конституция, край на оръжейното ембарго и засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма, в това число и срещу ПКК. Важно ново антитерористично законодателство влезе в сила само преди дни. Швеция изпълни всички поети задължения", заяви Йенс Столтенберг.

Представители на Турция, Швеция и Финландия ще се срещнат на 12 юни, за да продължат преговорите. И макар за Швеция да няма сигнал за промяна в турската позиция, новото правителство подсказва промени на вътрешнополитическата сцена. Като „кабинет на новото столетие“ представи правителството си турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Сега искам да ви представя членовете на новия кабинет, с които ще постигнем целите си за "Векът на Турция". Нашият вицепрезидент е Джевдет Йълмаз", заяви Ердоган.

Само двама министри остават от предходния кабинет. Приключи и ерата на Сюлейман Сойлу - досегашният вътрешен министър, известен с острата си реторика срещу Запада. Новият министър на вътрешните работи ще бъде 55-годишният Али Йерликая, който е окръжен управител на Истанбул от 2018 година насам. Дългогодишният външен министър, добре известен в западните столици - Мевлют Чавушоглу предава поста на Хакан Фидан - смятан за най-доверената личност на Ердоган. Но най-голям интерес предизвика друг пост.

"Нашият министър на финансите е Мехмет Шимшек", заяви Реджеп Ердоган - президент на Турция.

Мехмет Шимшек е фаворит на инвеститорите и дава ясен знак, че Ердоган прави завой към ортодоксалните икономически политики. Досега той поддържаше ниски лихвени проценти, заради които инфлацията не стихваше, а лирата се срина. На церемонията по поемането на поста Шимшек каза, че страната няма избор, освен да се върне към „рационалната основа“, за да осигури предвидимост на икономиката. Анализатори смятат, че новият кабинет на Ердоган е знак, че той ще води по-умерени политики с повече технократски стил.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Наполи победи Сампдория при получаването на шампионската титла в Серия А
Наполи победи Сампдория при получаването на шампионската титла в Серия А
Бруно Бекман специално за БНТ: Руски ракетни удари срещу Украйна навръх Петдесетница
Бруно Бекман специално за БНТ: Руски ракетни удари срещу Украйна навръх Петдесетница