С какви лекарства се презапасихме по време на извънредното положение?

от БНТ
21:16, 24.06.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

По време на извънредното положение се отбелязва повишено търсене на медикаменти - най-вече такива, които съдържат парацетамол, витамин С, витамини А и Е, някои антибиотици. Имаше и елементи на презапасяване с медикаменти, свързани с хроничните заболявания, както и някои болнични.

Това заяви в предаването "Бизнес.БГ" изпълнителният директор на "Актавис" Николай Хаджидончев.

Той отбеляза, че основният приоритет е бил да се гарантира непрекъсваемост на снабдяването. "Ръстовете, които отбелязахме през март и април, после бяха последвани от спадове след средата на април, май, а дори и през юни", коментира Хаджидончев. Причината за това според него се обяснява с първоначалното презапасяване на пациентите и на всички звена от търговската верига, но също така и с взетите мерки за хигиена, изолация, които са довели до по-ниско търсене на някои продукти, свързани с настинки, грип - капки за нос и др.

От "Актавис" не са имали прекъсване на доставките по време на извънредното положение.

"Имаме нашите предизвикателства, основно са свързани с поскъпване на някои от активните субстанции, особено тези, които се произвеждат в Китай и Индия. Работим съвместно с Министерството на здравеопазването да търсим варианти, в които да гарантираме наличности на медикаментите въпреки по-високата цена", каза още директорът на "Актавис".

Според него към момента не стои на дневен ред повишаване на цените на лекарствата.

Вижте още от разговора във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В надпревара за ваксината срещу COVID-19
В надпревара за ваксината срещу COVID-19
Виктория за новата си песен "Alright"
Виктория за новата си песен "Alright"