НОВИНИ

Зрелостниците от Първа езикова гимназия във Варна получиха дипломите си

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 24.06.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

След месеци на изолация, дистанционно обучение и матури зрелостниците от Първа езикова гимназия във Варна получиха дипломите си за завършено средно образование. Гимназията има четирима пълни отличници и е в първите десет по резултат на втората матура в страната. Заради мерките срещу COVID-19 на церемонията не присъстваха родители и приятели. Младежите засега не са отменили плановете си за абитуриентски балове и се надяват да няма нови ограничения.

Ако противоепидемичните мерки не се променят, зрелостниците от Първа езикова гимназия ще отпразнуват завършването си в средата на юли.

Анелия Митева - зрелостник: В момента обстоятелствата се променят ден след ден. Няма да се учудя, ако в последния момент кажат, че ще затворят дискотеките. Може би ще остане само едно събиране и някоя вечеря, но дори и на това бих се зарадвала.

Атанас Димитров - зрелостник: Пак ще се съберем приятели за последно, после всеки заминава нанякъде, но не ми е от първа важност балът.

И макар и различно, сбогуването на зрелостниците от Първа езикова гимназия с преподавателите и училището беше емоционално. Първият випуск, завършил дистанционно, оцени дигиталното обучение като изпитание със своите силни и слаби страни.

Атанас Димитров - зрелостник: Бяха малко нестандартни мерките, които предприеха, но въпреки това завършихме. Малко ни липсваше контактът с учителите.

Маргарита Димитрова - преподавател: Много стрес преживяха децата покрай този вирус, защото тази година е годината, в която им се гради бъдещето.

Елина е сред четиримата пълни отличници на випуска. "Благодарение на тези месеци успях да седна, да уча и да се подготвя и да изкарам този отличен резултат. Предстои ми учене с немски език във Виена", разказа тя.

Тази година зрелостниците могат да кандидатстват в част от университетите с оценките от матурите, но много от тях са избрали специалност, за която се изисква изпит.

Автор: Даниела Цекова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Софийската опера с постановки на езерото в Панчарево
Софийската опера с постановки на езерото в Панчарево
Шофьорите вече могат да проверяват за невръчени пътни глоби онлайн
Шофьорите вече могат да проверяват за невръчени пътни глоби онлайн