НОВИНИ

Самолет "Спартан" достави помощ за Сирия и върна обратно екипите на ВМА от Турция

bnt avatar logo
от БНТ
21:55, 16.02.2023
247554
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

С полет на самолет "Спартан" на ВВС България достави хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Екипаж от 16-а авиационна база "Враждебна" с командир майор Веселин Асенов излетя със самолет "Спартан" днес в 11.07 ч. за ливанската столица Бейрут, за да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Военнотранспортният самолет беше натоварен с одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места.

Изпращаме 4,5 тона помощи за Сирия

По-късно самолетът прелетя от Бейрут до Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция.

В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи, заедно с местните спасители, търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

30 медицински специалисти - доброволци от България заминават за Турция

В 21.30 ч. военнотранспортният самолет кацна на летище София. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

майор Цветан Станимиров - хирург от ВМА: "Нашият екип беше първият международен, който кацна там. Там се вижда всичко. Полицията и жандармерията се опитват да въдворят ред, армията... има хора от всякакви прослойки - едни тъгуват по загиналите си близки. В същото време има други, които се опитват да се занимават с мародерство и други такива неща".

старшина Мария Борисова - сектор за авиомедицинска евакуация: "Трагедия, мъка, надежда в очите на хората. Невероятно е чувството. Чакат да видят какво се случва с близките. От всички части на Турция се бяха стекли близки, които седят до руините на сградата, молят спасителите и се надяват да излезе жив техният близък. За една жена е по-тежко, защото асоциира всичко със своето семейство и близки".

генерал-майор Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА: "За пореден път нашите хора бяха на ниво и разбира се, че се гордея с тях, защото заминаха само два часа след като беше обявено решението на българското правителство, че ще се изпратят екипи за помощ".

Снимки: МО

За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора, допълват от военното ведомство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синер изхвърли първия поставен Циципас в Ротердам
Синер изхвърли първия поставен Циципас в Ротердам
Предполагаема хакерска атака е причина за срив на сайтовете на няколко германски летища
Предполагаема хакерска атака е причина за срив на сайтовете на няколко германски летища