НОВИНИ

30 медицински специалисти - доброволци от България заминават за Турция

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
14:24, 08.02.2023 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
Общество
Слушай новината

Към усилията на тези спасители се присъединяват и медицински екипи от България. Близо 30 доброволци - лекари и медицински сестри са в готовност. Два екпа на ВМА са в Адана от понеделник и търсят оцелели. До момента откриват безжизнени тела, но не губят надежда, че под руините все още има живи хора, на които могат да помогнат.

Доктор Кировски от Северна Македония и доктор Коваджък от Търция работят в столичната Спешна поимощ, но са готови да се включат в спасителните операции. Доктор Коваджък е роден в Адана. Благодарен е, че родителите му са оцелели след труса.

Д-р Ахмет Коваджък - ЦСМП-София: "Име един ученик, който с мене учеше и загина под блока. За сжаление. Има много пострадали. Ние сме доктори и трябва да помагаме на хората, които са живи и чакат от нас ръка".

Даниел Кировски е участват в спасителни операции след трус в Турция преди да стане лекар. Тогава бил част от доброволните екипи на Червения кръст.

Д-р Даниел Кировски - ЦСМП-София: "Такова бедствие с такива размери, такава разруха досега не съм участвал. Имаме додстатъчно хора да работят и тук на място и да помогнем на готовност да помогнем на хората които в момента изоитват тази трагедия, тзи тежка болка".

За лекарите, които заминават са осигурени медицински чанти и превързочни материали. В готовност да спасява оцелели след трусовте в Турция е и доктор Фатме Ахмед, от столичната болница "Света Анна".

Д-р Фатме Ахмед - УМБАЛ "Св. Анна": "Основната ми мотивация е помощта, която мога да окажа на хората, които са пострадали. Тук сме свикнали на много, видели сме много, въпреки младата ни възраст. Така, че се чувствам подготвена".

Лекари в помощ: Д-р Ахмед от УМБАЛ "Света Анна" е готова да даде всичко от себе си, за да помогне в Турция

Сред доброволците, заявили желание да се включат в пасителните операции в Турция има лекари от Пирогов и ортопедията в Горна Баня. Очаква се те да заминат с воене самлет в следващшите дни.

Репортери: Альоша Шаламанв, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сирия е помолила ЕС за помощ
Сирия е помолила ЕС за помощ
Осъдиха на 2 години затвор жена, откраднала бижута на пенсионерка
Осъдиха на 2 години затвор жена, откраднала бижута на пенсионерка