НОВИНИ

София няма да има завод за горене на отпадъци, поне засега

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:19, 16.02.2023
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Завод за изгаряне на RDF-отпадъци в София няма да има, поне засега. Заради обжалване на процедурата, обществената поръчка за изграждането му е прекратена от възложителя "Топлофикация София". Така няма да е възможно тя да се реализира с парите от оперативната програма "Околна среда".

Инсенераторът на София трябваше да е завършен до края на годината. България щеше да получи европейско финансиране за проекта по оперативна програма "Околна среда" в размер на близо 60% от 369 млн. лв.

Сагата с изграждането на инсталацията за производство на енергия от RDF обаче продължи твърде дълго. Мина през стотици обсъждания, протести и стигна до съдебни дела, които се проточиха 2 години. В крайна сметка "Топлофикация" реши, че проектът е твърде рисков и се отказа.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Тази инсталация е важна не само за отпадъците на София, тя е важна за дивесификация на горивото на "Топлофикация София" и като такава водихме разговори и подготвяме и подготвяме други механизми".

Двата финансови механизма, на които ще се разчита оттук нататък са RePower EU и Фондът за модернизация. От Министерството на околната среда също подкрепят подновяването на проекта.

Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите: "Ние предоговорихме, направихме наддоговряне, за да спасим загубата на средства, резултатите са налице. Нещо повече сега средствата които остават са около 30 млн. лв., те ще бъдат релокирани".

От опозицията в градския парламент са против инсенератора от самото начало.

Симеон Ставрев, общински съветник от "Демократична България": "Тези пари, ако ги бяха вложили адекватно, а не да изгубят, можеха да преправят целия цикъл на събиране и преработка на боклук и не го направиха, защото това цялото нещо е погрешно и некомпетентно изготвена цялата процедура, още преди 6 години им казахме, че така са я направили обществената поръчка, че тя няма да се случи".

Калоян Паргов, председател на ПГ "БСП за България": "Вината е на Столичната община изначално, но и по принцип аз се радвам, че този проект няма да се реализира в ТЕЦ София, що се отнася до друго финансира, виждане общината как се справя с друго финансиране".

Предложението на БСП беше заводът за изгаряне да е до другия завод за боклуци край село Яна. Имаше и няколко предложения за провеждането на референдум по темата, но те минаха. Решението за момента е оползотворяване на цялото количество РДФ-гориво да става в циментовите заводи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Янислав Герчев и Денислав Иванов стигнаха до репешажите на турнира от Големия шлем по джудо в Тел Авив
Янислав Герчев и Денислав Иванов стигнаха до репешажите на турнира от Големия шлем по джудо в Тел Авив
България отстъпи на Нидерландия в последния си двубой на европейското по бадминтон за смесени отбори
България отстъпи на Нидерландия в последния си двубой на европейското по бадминтон за смесени отбори