НОВИНИ

Пазарът на труда вече се възстановява след кризата заради пандемията

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:42, 16.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Пазарът на труда вече се възстановява след кризата заради пандемията - това забелязват компании за набор на персонал. Свободните позиции са с 66% повече спрямо декември месец. И с 2% повече спрямо същия период миналата година.

"Официално трудният момент от пандемията за пазара на труда приключи. Няма индикации от работодатели в България за конкретни мерки за съкращаване на хора или за свиване на назначаването на хора", заяви Християн Петков, платформа за набор на персонал.

IT секторът остава сферата, в която има най-много обяви за работа.

"63%, тоест почти 2/3 са в IT сектора", посочи Петков.

Най-голямото увеличение обаче е в друг сектор - търговия и продажби. Моментната снимка сега показва, че ръстът е със 74% или 4600 обяви повече спрямо края на миналата година. Повече хора се търсят и за работа в хотелите. В Банско например липсата на кадри е почти целогодишна.

"Най-трудно се намират работници в домакинство и в кухнята. Хората излизат извън страната в търсене на по-добри условия", заяви Иванка Банкова, мениджър "Продажби" в хотел в Банско.

Или иначе казано повече пари. Ако търсенето на служители у нас се е увеличило, идва въпросът дали работодателите са готови да дадат повече за тях.

"Редица работодатели са увеличили възнагражденията на своите служители - някои с 5, някои с 10, други с 15 - 20%, това са вече частни случаи, но имаше такива увеличения", коментира Християн Петков.

Най-лесно работа се намира в големите градове. Във Видинско търсенето е трудно, от ухо на ухо и в Бюрото по труда. И изборът е между някои конкретни длъжности по програми за заетост.

"Счетоводител - оперативен, гладач, машинен оператор-шиене, шофьор платформа, автотенекеджиия, учител в детска градина и педагог", заяви Виолета Генчева, Бюро по труда - Видин.

Хората, които управляват сайтовете за кариера, дори не следят градове като Видин. Казват, че макар в световен план да се говори за рецесия, у нас работният пазар е стабилен - не може да намери работа този, който не иска.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нефтохимик нанесе трета поредна загуба на шампиона Хебър във волейболното първенство
Нефтохимик нанесе трета поредна загуба на шампиона Хебър във волейболното първенство
Янислав Герчев и Денислав Иванов стигнаха до репешажите на турнира от Големия шлем по джудо в Тел Авив
Янислав Герчев и Денислав Иванов стигнаха до репешажите на турнира от Големия шлем по джудо в Тел Авив