НОВИНИ

Самоубийствен атентат до болница в Кабул

Снимка: Архив
bnt avatar logo
от БНТ
11:08, 02.11.2021 (обновена)
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Поне 25 жертви и над 50 ранени при нападение срещу най-голямата военна болница в Афганистан. Ударът е нанесен с два взрива и последвала атака на въоръжени мъже срещу болничното заведение в центъра на Кабул.

Командоси на талибаните са ликвидирали всички нападатели в рамките на 15 минути, като не позволили проникването им в болничния комплекс. Властите обявиха, че ударът е дело на "Ислямска държава" - най-голямата заплаха за управлението на талибаните.

Двете експлозии са станали на входа на болничния комплекс с 400 легла край бившия дипломатически квартал в Кабул. Оцелели здравни работници описват силна експлозия, последвана от стрелба.

Около 10 минути по-късно станала и втората експлозия. Командоси на талибаните,спуснати с хеликоптер, са ликвидирали всички нападатели в рамките на 15 минути на самия вход и в двора на комплекса, обяви говорител на властите. По-рано друг говорител на талибаните съобщи за един заловен.

"Взривът беше много мощен, вторият беше още по-мощен. Бях много близо. Стъкла от колата ми ме удариха в лицето и по цялата глава", заяви Хашматула, очевидец.

Предишното нападение в Кабул е от 3-и октомври. Тогава Ислямска държава пое отговорност за експлозия край джамия с поне пет жертви. След падането на Кабул под талибански контрол през август ислямистката групировка осъществи серия удари срещу религиозни храмове и други цели в афганистанската столица.

"Тези нападения са дело на тези, които са срещу исляма. Не само в Кабул, нападения има и в провинциите. Нападат джамии, училища, а днес удариха болница, където се лекуват бедните", допълни Машал Баха, роднина на жертва.

Действията на "Ислямска държава" предизвикват нарастващи опасения извън Афганистан, че страната отново може да се превърне в убежище за терористични движения, както беше при атентатите на "Ал Кайда" срещу Съединените щати през 2001-ва година.

Тревогите се подхранват и от задълбочаваща се икономическа криза, която обрича на бедност милиони афганистанци с настъпването на зимата. Хиляди бивши бойци вече са без работа. Рязката загуба на международна подкрепа след победата на талибаните срина крехката афганистанска икономика, а тежката суша в страната заплашва милиони с глад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Списъци с лични данни - разпилени по столичен булевард
Списъци с лични данни - разпилени по столичен булевард
Музеят на спорта преминава в ново измерение
Музеят на спорта преминава в ново измерение