НОВИНИ

САЩ изтеглят 12 000 военни от Германия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:46, 29.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
По света
Снимка: Архив/БГНЕС

Американската армия обяви официално, че изтегля 12 000 войници от Германия, но половината от тях остават в Европа. Решението е на президента Доналд Тръмп от миналия месец. То е санкция за Берлин за неизпълнение на ангажиментите по разходи за отбрана в НАТО. Тръмп също така обвинява един от най-близките съюзници на Вашингтон, че се възползва от страната му в търговията.

Министърът на отбраната Марк Еспър представи изтеглянето по начин, който изключва намаляване способностите на НАТО да сдържа Русия след анексията на Крим през 2014-та.

Според шефа на Пентагона част от изтегляните американски войници ще бъдат предислоцирани в района на Черно море , а някои временно и в Балтийските републики. Друга част отиват за постоянно в Италия, европейският щаб на американската армия пък се мести от Щутгарт, Германия в Белгия.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Повече не искаме да бъдем будали. Съединените щати са използвани от 25 години, както в търговията, така и в сигурността. Намаляваме силите си в Германия, защото не си плащат сметките. Много просто.

Тръмп заяви, че ще се разгневи, ако се потвърдят разузнавателните сведения, че Русия е плащала на талибаните да убиват американски войници в Афганистан.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Русия стана Русия от Съветски съюз заради Афганистан. Загубиха там състояние и страшно много хора. Не знам защо ще го правят , но ако ми кажете, че е така, със сигурност ще го взема предвид.
Междувременно премиерите на четири германски провинции призоваха американския Конгрес да блокира решението на Тръмп за военно изтегляне от Германия.

При победа на президентските избори Джо Байдън ще преразгледа този ход на Тръмп, обявиха от обкръжението на демократа. Пълното изтеглянето на 12 000 войници ще продължи години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно горещо време днес
Опасно горещо време днес
Гърция връща по 8000 евро на два милиона пенсионери
Гърция връща по 8000 евро на два милиона пенсионери