НОВИНИ

САЩ обявиха нови санкции срещу Русия

Джо Байдън ще обсъди темата Русия с други лидери от Г-7

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:24, 23.02.2024
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Американският президент Джо Байдън заяви, че скоро ще обсъди темата Русия с други лидери от Г-7, както и с ръководителите на Европейския съюз и НАТО.

Очаква се в събота Джо Байдън да разговаря чрез видеоконферентна връзка с колегите си от Г-7 и с украинския президент Володимир Зеленски по повод втората годишнина на руската инвазия. Американският президент вече обяви нов пакет от санкции срещу Москва, включително и като отговор за смъртта на руски опозиционен лидер Алексей Навални.

Новите наказателните мерки на Съединените щати срещу Русия засягат повече от 500 физически лица и фирми. Под удари попадат руската система Мир за картови разплащания, финансови институции, военната индустрия, избягването на санкции, бъдещи енергийни проекти.

Санкционирани са и ръководители на затвори, които Вашингтон смята за отговорни за смъртта на Навални. Днешните наказателни мерки са само началото на американския отговор за гибелта на руския опозиционер, посочи Белият дом.

"Не се лъжете, Путин е отговорен за смъртта на Алексей. Вчера се срещнах със съпругата и дъщерята на Алексей в Калифорния, където учи дъщеря му. Алексей беше невероятно смел човек. Смело е и неговото семейство. Уверих ги, че наследството му ще продължи да живее по света и ние в Съединените щати ще продължим да работим, така че Путин да плати цената за своята агресия зад граница и за вътрешни репресии", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Нови санкции срещу Русия обявиха Канада и Великобритания. Под прицела на Евросъюза попада износът на електронни компоненти и платки и електрически трансформатори. Брюксел санкционира и четири компании от Китай и по една от Казахстан, Индия, Сърбия, Тайланд, Сингапур, Шри Ланка и Турция.

Руските власти са поставили ултиматум на майката на Алексей Навални. Той ще бъде погребан в арктическата наказателна колония, където издъхна, ако до три часа тя не се съгласи със закрито частно сбогуване без публична церемония. Съобщението дойде от говорителка на покойния руски опозиционен лидер. 69-годишната майка Людмила е отказала и продължава да настоява да получи тялото на сина си.

"По закон трябваше незабавно да ми предадат тялото на Алексей, но и досега това не е направено. Вместо това те ме шантажират, поставят условия - къде, кога и как трябва да бъде погребан Алексей. Това е незаконно. Получават заповеди от Кремъл или от централата на Следствения комитет", заяви Людмила Навалная.

От дни Людмила Навалная настоява приятелите, семейството и последователите на нейния син да получат възможност за подобаващо сбогуване.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Кирякова и Ерика Зафирова втория си мастър клас от проекта "Предизвикай себе си"
Стефани Кирякова и Ерика Зафирова втория си мастър клас от проекта "Предизвикай себе си"
Шарл Льоклер с най-добро време в последния ден от предсезонните тестове във Формула 1
Шарл Льоклер с най-добро време в последния ден от предсезонните тестове във Формула 1