НОВИНИ

МВнР с призив към Русия: Освободете опозиционерите

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:32, 23.02.2024
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

България настоява за незабавното освобождаване на всички политически затворници в Русия. София иска властите в Москва да проведат прозрачно и обективно разследване за смъртта на руския опозиционер Алексей Навални. Това беше и поводът Външното ни министерство да извика руската посланичка у нас. Тя обаче не се яви, а изпрати свой представител.

Вместо Елеонора Митрофанова, в Министерството се е явил временно управляващия мисията. Не стана ясно защо, тъй като вчера Митрофанова присъства лично на поднасянето на цветя за Деня на Съветската армия на паметника костница в кв. "Лозенец". А днес България е изразила възмущението си от смъртта на Навални с демарш - което на дипломатически език значи остър протест.

В демарша е отправен призив към властите в Москва да проведат незабавно, прозрачно, задълбочено и обективно разследване на смъртта на Навални, включително ангажирането на независима международна комисия. България е изразила и дълбоко безпокойство от неотслабващите систематични репресии срещу граждани и политическа опозиция.

"Българската страна призова настоятелно за незабавното и безусловно освобождаване на всички други политически затворници, включително на Юрий Дмитриев, Владимир Кара-Мурза, Иля Яшин, Алексей Горинов, Лилия Чанишева, Ксения Фадеева, Александра Скочиленко и Иван Сафронов, както и правозащитници, журналисти и антивоенни активисти, произволно задържани за мирно упражняване на човешките им права и противопоставяне на водената от Русия агресия срещу Украйна", се казва в позицията на МВнР.

От руското посолство реагираха на демарша с позиция във Фейсбук, в която посочват, че събитията около смъртта на Навални са вътрешен въпрос и опитите за натиск са намеса във вътрешните работи. Както и че по време на срещата българската страна е споделила "тенденциозни оценки за политическата ситуация в Русия във формата на вече познатите западни клишета".

В същото време днес в парламента се заговори за замразяване на активите на Руския културно-информационен център в София, включително банкови сметки. По време на парламентарния контрол Мария Габриел заяви, че министерството й би подкрепило такава стъпка, а основание за това може да бъде връзката между центъра и Федералната агенция по въпросите на общността на независимите държави, т. нар. "Россотрудничество", а тя и ръководителят ѝ са в списъка на санкционираните от ЕС.

"Външно министерство изразява последователна позиция за необходимостта за приемане на нарочен, нормативен акт, който да уреди в цялост обществените отношения и да регламентира правомощията и отговорностите на отделни институции по прилагането на ограничителните мерки на ЕС, ООН и на национално ниво върху замразяване на финансови активи", заяви министърът на външните работи Мария Габриел.

Габриел призова за възможно най-бързо приемане на такъв нормативен документ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски удари Нефтохимик като гост и спря победната серия на бургазлии при Мартин Стоев
Левски удари Нефтохимик като гост и спря победната серия на бургазлии при Мартин Стоев
Държавата иска да си върне комплекса "Камчия"
Държавата иска да си върне комплекса "Камчия"