НОВИНИ

Христо Иванов: Трябва ясен регламент за попълването на регулаторите

Борисов ми се обади, възобновихме диалога, посочи депутатът

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 23.02.2024
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

"Без да го има това правителство, няма да го има и този парламент. Без него решенията за регулаторите и законодателните реформи не могат да се случат". Това заяви в "Панорама" съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Христо Иванов.

ПП-ДБ са готови да преговарят относно меморандума и Иванов очаква другата седмица това да се случи.

"Днес г-н Борисов ми се обади и възобновихме диалога. Ние ще разговаряме по тези въпроси и ще се опитаме да има правителство, защото разбираме нашата отговорност за това".

От ПП-ДБ настояват за ясен регламент при попълването на регулаторите. Преди да се случи ротацията искат да поставят ясни ангажименти и да покажат, че следващите 9 месеца ще продължи курсът към реформи.

"След промените в Конституцията беше заложен стандарт за това, че регулаторите трябва да бъдат независими. В това има известен парадокс - политическата система трябва да излъчи независими регулатори. Трябва да комбинираме яснота за политическата отговорност с гаранции за това, че хората, които пращаме там, ще имат високи нравствени и професионални качества".

Щом партиите се разберат за регламента, ще започнат и номинациите, посочи депутатът. На въпроса предлагал ли е Андрей Янкулов за главен прокурор, Христо Иванов отговори:

"Това би било страхотна реклама за нас и за това накъде вървим. Много бих се радвал да видим някой като Андрей Янкулов, надявам се той да се съгласи".

В меморандума се предлага процедура за номинации, според която не само партиите в парламента, но и организации от съответната област ще могат да правят предложения за реулаторите, обясни Христо Иванов. Има обаче изрична забрана за излъчване на ярки политически фигури.

Скандала с Делян Пеевски и търсенето на подкрепа от ДПС Иванов коментира така:

"За промените в Конституцията винаги сме търсели широки мнозинства и аз нямам проблеми с това. В момента се опитваме да се разберем с нашите партньори от ГЕРБ-СДС, междувременно г-н Пеевски се самовзривява, защото вижда как няма да има гарантиран пай".

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски удари Нефтохимик като гост и спря победната серия на бургазлии при Мартин Стоев
Левски удари Нефтохимик като гост и спря победната серия на бургазлии при Мартин Стоев
Държавата иска да си върне комплекса "Камчия"
Държавата иска да си върне комплекса "Камчия"