НОВИНИ

САЩ разглеждат сценарии на евентуална руска агресия в Украйна

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:38, 06.02.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
Слушай новината

Заместник-посланикът на Русия в ООН определи като "лудост" американски разузнавателни оценки за подготовка на нападение. По данни на Вашингтон Русия е струпала по границата 70 на сто от частите, необходими за пълномащабна инвазия.

Според Съединените щати евентуално нахлуване ще доведе до 50 хиляди цивилни жертви, а Киев ще падне в рамките на 72 часа. Американската страна прогнозира и нова мигрантска криза в Европа с до 5 милиона бежанци от Украйна.

ЕС е готов с пакета санкции срещу Русия, ако тя продължи с агресията си срещу Украйна

Русия може да действа по много начини, включително като анексира Донбас, осъществи кибератаки и предприеме пълномащабно нахлуване, заяви американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан.

"Намираме се в прозорец, което означава, че не можем просто да предположим, че предстоят няколко седмици почивка. Готови сме и ако президентът Путин продължи по пътя на дипломацията", заяви Джейк Съливан, съветник по националната сигурност към Белия дом.

Хиляди демонстрираха срещу потенциалната руска заплаха в Харков - вторият по големина украински град, разположен на 42 километра от руската граница.

"Хората излязоха на улиците, за да покажат, че Харков е украински град и няма да го предадем", сподели Нина Квитко, жителка на Харков.

Оптимални условия за руска военна интервенция в Украйна ще има между средата на февруари и края на март, когато земята и реките са замръзнали и бронетанковите съединения могат да се движат по-лесно, анализира американското разузнаване.

Как са разпределени силите на НАТО в САЩ и Европа

Вашингтон няма информация, че руският лидер Путин е взел решение за инвазия, но сателитни изображения показват струпването на до 130 хиляди души край границата с Украйна. Конгресмени и европейски партньори са били информирани, че Русия вече има край Украйна 83 батальона с численост 750 души всеки.

Европейски реакции за кризата с Украйна

В процес на прехвърляне са още 14 батальона. Преди две седмици техният брой е бил 60, твърди американското разузнаване.

Украйна може да загуби между 5000 и 25 000 военни, руските бойни загуби се оценяват на между 3000 и 10 000. Прогнозират се и до 50 000 украински цивилни жертви. По данни на Фокс Нюз редица европейски страни обсъждат възможностите за настаняване на бежанци от Украйна.

Лудостта и сплашването продължават. Какво би станало, ако ние кажем, че Съединените щати могат да превземат Лондон за една седмица и да причинят 300 000 жертви, написа в Туитър руският заместник-посланик в ООН Дмитрий Полянский. Русия отрича да планира нахлуване в Украйна и твърди, че иска да гарантира само собствената си сигурност.

Междувременно в Полша продължават да пристигат американски подкрепления на източния фланг на НАТО. В страната се очакват общо 1700 военни от Форт Браг, Северна Каролина.

"Националният ни принос тук, в Полша, показва нашата солидарност с всичките ни съюзници в Европа. Очевидно в този период на несигурност сме наясно, че заедно сме по-силни", каза още ген. Кристофър Донахю.

Заради украинската криза Пентагонът прехвърля в Полша и Румъния допълнително близо 3000 военни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на всички пунктове в Банско след сигнала за фалшиви сертификати
Проверка на всички пунктове в Банско след сигнала за фалшиви сертификати
Треньорът на дубъла на ЦСКА 1948 отказа отборът му да доиграе контролата срещу Локо Сф
Треньорът на дубъла на ЦСКА 1948 отказа отборът му да доиграе контролата срещу Локо Сф