НОВИНИ

Създават Алианс за развитие на творческите сили

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:37, 03.02.2022
Чете се за: 01:50 мин.
Още
Слушай новината

Алианс за развитие на творческите сили ще се бори за подобряване на ефективността на креативните и творчески индустрии у нас. В него влизат организациите "Музикаутор", "Филмаутор" и "Артистаутор".

"Заявяваме нашето обединение, което според нас ще даде по-голям отзвук в обществото и като цяло нагласата за промени в законодателството", каза Симеон Христов, изпълнителен директор на "Артистаутор".

"Ние не говорим за държавни бюджети, а това, което ни интересува, е да имат правилна регулация, адекватна регулация, която отчита участието на всички участници при създаването на един културен продукт и неговата реализация, така че да има мотивация за всеки един от тях", добави Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор".

Според проучване, проведено миналата година, България е на последно място по възнаграждения на автори, музиканти и творци в сравнение с Македония, Румъния, Хърватска, Сърбия и Словения. Голяма част от тях остават с еднократно възнаграждение, което се плаща при създаването на продукцията.

"Над 75% от авторите получават при телевизионно излъчване на техните филми и сериали, забележете, получават възнаграждение единствено от БНТ", каза Мария Палаурова, изпълнителен директор на "Филмаутор".

От Алианса са срещу евентуалното отпадане на законовото ограничение, което предвижда авторът да отстъпи правата си на ползвател за 10 години. Според тях този срок трябва да се запази като гаранция, че авторът може да води преговори в бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Атлетик Билбао нанесоха щети на автобуса на Реал Мадрид
Феновете на Атлетик Билбао нанесоха щети на автобуса на Реал Мадрид
Според разследващите в Бургас трети човек е помагал на майката и сина, превозвали мигранти
Според разследващите в Бургас трети човек е помагал на майката и сина, превозвали мигранти