НОВИНИ

Сериозна валежна обстановка през следващите три денонощия

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 08.03.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдаха се очакванията за слънчево и по-топло време на 8 март! 17 градуса днес във Видин, 15 в Сандански, Хасково и Пловдив. През следващите три денонощия обстановката в страната ще е много по-различна. Очакват ни значителни валежи и ново понижение на температурите. Ще има и сняг, и условия за виелици.

Още в близките часове в Югозападна България ще завали дъжд, а утре облачността в цялата страна постепенно ще се увеличи. Минималните температури ще бъдат между минус 4° и 3°, максималните - все още сравнително високи - между 7° и 12°.

Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Валежите през деня ще са главно в Западна България, и все още от дъжд, но през нощта срещу сряда ще обхванат и Централна България, а в Северозападна и по високите полета ще се усилят и ще са предимно от сняг.

Сняг и силен вятър утре в планините, особено по най-високите върхове на Рила и Пирин. Максималните температури в курортите - от 1 до 5 градуса, на Алеко минус 3 градуса.

Сняг ще вали утре и в района на Алпите, Южна Германия и Чехия, а значителни валежи от дъжд ще има в Ирландия и в северната половина от Великобритания. Предимно слънчево ще е и над Франция и Пиринеите. Студена въздушна маса от Европейска Русия ще достигне до Балканите.

На много места на полуострова, под влияние на средиземноморски циклон, ще има валежи от дъжд, но с понижението на температурите в Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния дъждът ще преминава в сняг.

У нас в сряда валежите продължават - в Северна България и по високите полета на Западна ще са от сняг, в останалата част от страната - от дъжд. На места ще бъдат значителни. Ще има виелици и ще се образуват навявания.

В четвъртък валежите постепенно ще спрат, а по-късно и облачността ще намалее и в петък сутринта ще бъде доста студено, на места до минус 10°. През деня обаче ще започне затопляне, което ще продължи и през почивните дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 100 000 жертви от COVID-19 в Италия
Над 100 000 жертви от COVID-19 в Италия
Пианистът Евгений Кисин пред БНТ - виртуозът с рецитал у нас на 11 март
Пианистът Евгений Кисин пред БНТ - виртуозът с рецитал у нас на 11 март