НОВИНИ

Схемата с източване на банкови сметки: 11 души са с повдигнати обвинения

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:41, 06.06.2024
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Хакери и финансови мулета задържа ГДБОП при специализирана полицейска операция на територията на няколко области.

Разбитата престъпна група източвала банкови сметки, а по предварителни данни нанесените щети са за близо 1 милион лева. Софийската градска прокуратура повдигна обвинения на 11 души. Един от тях ще отговаря за компютърно престъпление, останалите - за пране на пари.

Стара, но златна за престъпния свят е схемата, по която са били ужилени над 10 души и фирми за няколко месеца през миналата година.

"Една част от тях е фишинг кампании на банки с искане за потвърждение на юзърнейм и пароли на акаунтите за интернет банкирането, също така и кампании по отношение на съобщение, които претендират да са от легитимен източник. Тяхната цел е да се свали прикачен файл и да се компрометира компютърната конфигурация", обясни Асен Кунчев - началник "Кибератаки и финансови измами в интернет" - ГДБОП.

След заразяването на устройството вратата към интернет банкирането е отворена. Оттам парите на хваналия се на въдицата се източват.

"Изпращани са по сметка на финансови мулета, на които предварително са им откривани сметки в български банки. Теглени са от банкомати, част от паричните средства са изпращани в борси за търгуване с криптовалута с цел по-лесното им усвояване и съответно легализиране на произхода им", каза Асен Кунчев.

Полицията и експертите предупреждават от години за схемата. Засичани са стотици хиляди фишинг имейли към български потребители, най-често от името на НАП, "Пътна полиция", банки и магазини за техника.

"Целта е да ви вземат юзърнейма и паролата, да може хакерите да банкират от ваше име и във ваш ущърб", посочи киберекспертът Любомир Тулев.

Жертви на измамата обаче все още има.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболният ни тим за жени под 18 години заминава на лагер в Италия
Волейболният ни тим за жени под 18 години заминава на лагер в Италия
80 години от десанта в Нормандия - световни лидери се събраха във Франция
80 години от десанта в Нормандия - световни лидери се събраха във Франция