НОВИНИ

Шестима души са обвинени за смъртта на мигрантите край Локорско

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:04, 18.02.2023
Чете се за: 08:02 мин.
Общество
Слушай новината

Шестима души са обвинени за смъртта на 18-те мигранти, открити в камион край с. Локорско. Според разследващите трафикантите са били организирана престъпна група, която е превозвала нелегални мигранти през територията на страната поне от началото на миналата година до вчера. Всички обвинени имат дебели криминални досиета, а ръководителят на групата е познат на органите на МВР още от 1997 година. Осъждан е многократно.

Мигрантите не просто са били качени, те са били буквално натъпкани като в консерва вчера сутринта, малко преди изгрев. Чакали са в гориста местност, близо да границата ни с Турция в района между Малко Търново и Звездец.

Камионът не за първи път е пропътувал разстоянието до София през магистрала "Тракия". Този път обаче в тайника е имало около два пъти повече хора, отколкото нормално е било възможно да се поберат. Липсата на кислород и дори липсата на възможност за нормално движение на гърдите е причина за тежкия резултат.

Сарафов: Мигрантите от камиона ковчег са починали от липса на кислород, защото са били натъпкани като в консерва

Последното пътуване за част от нелегалните мигранти започва вчера сутринта. Около 7.00 часа шофьорът на камиона ковчег и негов помощник са на уречено място близо до границата ни с Турция. През приложението Телеграм получават координатите на групата и след 10 минути вече качват 52-ма мъже на възраст от 13 до 35 години в специално изградения тайник.

"При което са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията на гръдния кош и корема са били силно ограничени", обясни Борислав Сарафов, зам. главен прокурор и директор на НСлС.

Именно липсата на пространство и кислород се оказва причината за смъртта на 18 от нелегалните мигранти, казват в заключението си съдебните медици.

"Задушаване причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство. Пострадалите са умирали продължително време, бавно и мъчително. В продължение на десетки минути. Между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях", каза Сарафов.

Според доказателствата, събрани до момента, нелегалните мигранти отчаяно са търсили помощ и спасение по време на пътуването, дори с риск да бъдат задържани от полицията.

"Пътувайки по магистрала "Тракия", малко след "Траянови врата" се чуло от каросерията на камиона силен тропот и силен шум. Двамата шофьори обаче са продължили движението на камиона, като в местността около с. Локорско, където беше и произшествието, чукането по каросерията се е усилило неимоверно. Шофьорите са разбрали, че има някакъв проблем. Отбили са там, където намерихме камиона. Вкарали са го в калта. Слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви, превозвани от тях мигранти", каза Сарафов.

В този момент шофьорът и неговия помощник са изоставили камиона и мигрантите и са избягали. С градски транспорт са стигнали до централната автогара, а от там с автобус до Бургас и са се прибрали в Каблешково, където тази нощ са задържани. Близо до София пък са арестувани организаторът и още двама негови помощници.

"Става въпрос за ОПГ, която извършва каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която между впрочем се пресича много лесно с помощта на обикновена стълба. И с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигрантите от турската граница, да местност около сръбската граница", обясни Сарафов.

Крайната дестинация е била страни от Западна Европа, основно Великобритания, Германия и Франция. За трафика през България са плащани от 5000 до 7000 евро по метода "хавала", като парите са оставяни в определени обменни бюра или магазини в Турция и са освобождавани, когато групата бъде предадена на сръбския водач в западната ни съседка.

"Тези, които са шофьори са получавали само по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят на групата е взимал по-големи суми, от порядъка на 500 - 1000 евро на човек. В конкретния случай са качени, вероятно от чисто човешка алчност твърде много мигранти, 52-ма. Докато в предишни случаи 25 - 30 до 35 мигранти", каза Сарафов.

Групата е превозвала мигранти поне от началото на миналата година, сочат доказателствата. Месечно са правили поне по два курса, като през лятото и есента са превозвали по една група всяка седмица.

"Ние успяхме много бързо да стигнем до тези извършители и да извършим всички онези оперативно-издирвателни действия и действията по разследването, които доведоха до тези лица", обясни Атанас Илков, директор на ГДНП.

Задържаните до момента са 7, но обвинения засега са повдигнати на 6-ма. Те са участвали в организирана престъпна група и за каналджийство, а на шофьора и неговия помощник и за причиняване на смърт по непредпазливост.

"Разследването е динамичен процес и най-вероятно ще има още лица привлечени към наказателна отговорност и също така и нови обвинения", каза Христо Кръстев, зам. градски прокурор на София.

Освен за конкретния случай разследващите събират доказателства и за дейността на групата от началото на миналата година до вчерашния ден.

"Вчера беше един лош ден за България и за нас като българи. Отново влязохме в черната статистика на Европа и световните новини и отново за съжаление с лошо. Това, което видяхме. Тези 18 загинали млади хора и много други пострадали са резултат от дезинтеграцията на институциите. От войната между институциите от съсипване на МВР от един предишен министър на вътрешните работи", каза главният прокурор Иван Гешев

Гешев за трагедията с мигрантите: Войната между институциите даде своя резултат

Според МВР и прокуратурата промени в закона и по-високи наказания за каналджийство са крайно необходими, тъй като сега повечето присъди са условни и не спират каналджиите.

Меджидиев: 19 души остават в болница след инцидента край с. Локорско

19 от тях остават в болница. Нито един от тях не е с опасност за живота. Другите 13 вече са изписани и са настанени в центъра на Агенцията за бежанците във "Военна рампа", където им се оказва помощ и от психолог. Това обяви по време на брифинга служебния здравен министър Асен Меджидиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое пак победи Монтана 2003 при дамите
Берое пак победи Монтана 2003 при дамите
ЦСКА надигра Ботев Пд с 3:1, минута мълчание в памет на Петър Жеков
ЦСКА надигра Ботев Пд с 3:1, минута мълчание в памет на Петър Жеков