НОВИНИ

След провала на дебата за пенсионната реформа във Франция: Опозиция и управляващи с взаимни обвинения

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:30, 18.02.2023
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Слушай новината

Опозицията и мнозинството във френския парламент си отправиха взаимни обвинения след провала на дебата за пенсионната реформа. Френските депутати разполагаха с близо 20 дни за разглеждане на проектозакона, но повечето от текстовете така и не бяха гласувани. Текстът отива в Сената, а противниците му готвят нови стачки.

Безпрецедентна ситуация във френския парламент - в полунощ обсъждането на пенсионната реформа беше прекратено, тъй като беше прехвърлен конституционния срок за това. След лавина от внесени изменения, които после бяха оттеглени, подмятания, обиди, прекъсвания на изказвания и искания за удължаване - до гласуване на пенсионната реформа не се стигна.

"Свършихме полезна работа в този дебат и много съжаляваме, че имаме правителство, което блокира народното събрание, както направи днес и както прави през последните 15 дни. Искрено съжаляваме, че дебат с такъв мащаб и значение за французите не може да бъде продължен до край, заяви Матилд Пано, депутат от опозицията Нов народен екологичен и социален съюз.

"Това е ненормална атмосфера за парламент. Може да има разгорещени моменти, изблици, силна опозиция... Но това постоянно парламентарно напрежение с крясъци, обиди, заплахи и лични обвинения е непоносимо и неприемливо. Никой няма монопол над хората", посочи Ерик Вьорт, депутат от партията на Еманюел Макрон "Ренесанс".

Така текстът отива в Сената - на 28 февруари ще бъде разгледан на ниво комисия, а на 2 март и на заседание. Горната камара на френския парламент разполага с 15 дни за дебати - до полунощ на 12 март. Ако и там не бъде постигнат консенсус, пенсионната реформа отива в смесена комисия с представители на двете камари.

За да мине текстът, той трябва да получи одобрението и на Националното събрание, и на Сената. Ако това не се случи до 26 март, правителството може да се възползва от вратичка в конституцията, която позволява на изпълнителната власт да приложи реформата и без гласуване. Опозицията обаче е решена да се бори докрай и вече насрочи нова обща мобилизация срещу пенсионната реформа на 7 март.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава и утре, температурите падат от понеделник
Затоплянето продължава и утре, температурите падат от понеделник
Локомотив София игра с девет човека срещу Септември София и спечели точка
Локомотив София игра с девет човека срещу Септември София и спечели точка