НОВИНИ

Сарафов: Мигрантите от камиона ковчег са починали от липса на кислород, защото са били натъпкани като в консерва

сарафов мигрантите камиона ковчег починали липса кислород били натъпкани консерва
bnt avatar logo
от БНТ
15:59, 18.02.2023
Чете се за: 08:50 мин.
У нас
Слушай новината

Установена е цялата дейност на организираната престъпна група, отговорна за трагедията с камион ковчег. До момента има шестима обвиняеми в участие в ОПГ, каналджийство и подпомагане на незаконно преминаване на границата. Организаторът на групата е задържан за 72 часа. На двама от обвиняемите - шофьорът и неговият помощник, са повдигнати обвинения за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. Шестият от обвиняемите е обявен за издирване и за него е издадена Европейска заповед за арест, защото вчера, след като новината се е разпространила от медиите, той е напуснал страната.

Това стана ясно на съвместен брифинг на Борислав Сарафов - зам. главен прокурор по разследването и директор на НСлС, Христо Кръстев - говорител на Софийска градска прокуратура, Атанас Илков - директор на ГДНП, както и Асен Меджидиев - служебен министър на здравеопазването. В брифинга участие взе и главният прокурор Иван Гешев.

Според резултатите от експертизите става ясно, че мигрантите са загинали в резултат на задушаване заради това, че са били свити и наблъскани в тайника на камиона. Умирали са бавно и мъчително - между 30 и 60 минути.

В началото на брифинга Гешев заяви, че вчера България отново е влязла в черната статистика на Европа и в световните лоши новини. Той пожела успех на колегите в разследването.

"Това, което видяхме - тези 18 загинали млади хора и много други пострадали, са резултат от дезинтеграцията на институциите, от войната между институциите, от съсипването на МВР от един бивш вътрешен министър, от определени т.нар. политически решения, които някои наричат съдебна реформа. Закриха най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност - Специализираната прокуратура. Резултатите са видими. На 9-месечна база има 50% спад на делата за организирана престъпност. Това, което виждаме - организираните групи за трафик на хора, за телефонни измами, са резултат от всичко това", каза Гешев и попита дали някой ще се извини на българските граждани.

Заяви, че прокуратурата през тези години се опитва само и единствено да защити българските граждани от престъпността и ще продължи да работи в интерес на обществото.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов обясни, че брифингът е в широк формат между различни институции, за да покажат, че са единни и имат твърдата решимост да работят заедно, за да пресекат каналджийската дейност. Часът на брифинга е избран за 16.00 часа, защото точно в 16.00 часа вчера е получен сигналът за инцидента, каза Сарафов.

За 24 часа в МВР е свършена огромен по обем работа, обясни той. Извършени са десетки разпити на свидетели, над 20 претърсвания на адреси, назначени са над 30 експертизи, като резултатите от някои от тях вече са готови.

"За 24 часа успяхме да установим цялата престъпна дейност на тази група", каза Сарафов.

Работено е не само по причинената смърт на мигрантите, но по разкриване и документиране на престъпната дейност на групата, която извършва каналджийство на мигранти.

"Става въпрос за ОПГ, която извършва каналджийство като приема мигрантите от границата с Турция, която се пресича много лесно с помощта на обикновена стълба, и с помощта на камиони с различни тайници прекарва мигрантите от турската граница до местност около сръбската граница. Точните локации от къде да вземат мигрантите и къде да ги закарат се получава от приложението Телеграм от ръководителя на групата", каза Сарафов.

Крайната дестинация на мигрантите е основно Великобритания, Германия и Франция. За преминаването си заплащат между 6000 - 7000 евро, които се плащат по метода "хавала". Българските каналджии взимат част от тази сума. Шофьорите получават само по 100 евро на превозен мигрант. Ръководителят е взимал между 500 - 1000 евро на човек. Тайниците каналджиите подготвят сами, оборудвани са и с фолио, което не позволява рентген да засече топлината на телата. Групата се състои от 6 човека.

Какво се е случило вчера?

Около 7.30 часа сутринта двамата шофьори, които са обвиняеми вече, са отишли с камиона ковчег в местност до турската граница, посочена от локацията в Телеграм, от там са качили 52-ма човека от мъжки пол, на видима възраст от 13 - 14 години до 33 години. На нито един от мигрантите не се знае истинската самоличност, защото те нямат документи в себе си. Мигрантите са качени в тайниците, но малко след "Траянова врата" се е чуло от каросерията на камиона силен тропот. В местността около село Локорско чукането по каросерията се е усилило неимоверно, шофьорите са усетили, че има проблем, отбили са, слезли са да видят какво се случва и са видели, че вътре има замаяни, но и мъртви мигранти. Изоставили са камиона и мигрантите и са тръгнали да бягат към родните си места в Бургаско.

До момента са изготвени 18 съдебно медицински експертизи - заключението е, че мигрантите са загинали в резултат на асфикция - задушаване от изчерпване на кислорода в затворено пространство, както и от позицията им в камиона, които са били свити и наблъскани като в консерва, а движенията им на гръдния кош и корема са били силно ограничени, което е довело до кислородна недостатъчност. Пострадалите са умирали бавно, мъчително и продължително - между 30 и 60 минути умира всеки от тях, уточни Сарафов.

Той заяви, че ще бъдат безкомпромисни и няма да се поколебаят да разплетат тази верига и да работят по всички останали каналджийски групи.

"Вероятно трябва да се помисли и по усилване на охраната на границата", каза още Сарафов.

Той уточни още, че в камиона са качени твърде много мигранти, като предишни пъти са качвани до 35 мигранти. Стана ясно също, че групата действа от миналата година и камионът извършва минимум по два превоза месечно, каза Сарафов.

Атанас Илков, директор на ГДНП каза, че до момента са задържани 7 лица за престъплението, като за 4 от тях имат безспорни доказателства. Изрази надежда за бъдещи законодателни промени, които ще доведат до по-сериозни наказания.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев каза, че на пострадалите 34 човека е предоставена медицинска помощ. 27 от тях са настанени в 5 болници.

Към момента 19 души остават в лечебни заведения. Освободени днес са 8 души и повечето от тях са настанени в държавната агенция по бежанците на "Военна рампа", където им е предоставен психолог, дежурен лекар, дрехи и храна.

В момента в "Пирогов" има трима души, които вчера са били интубирани. Двама от тях са екстобирани. Контактни са и няма опасност за живота им. Посетени са дори от посланика на Афганистан. Има и двама души в реанимация и още 5 души в отделението с лоши показатели в кръвната картина.

В болница "Св. Анна" остава един човек в реанимация, който е контактен. В "Токуда" има четирима, които са стабилни. Още 4 души са настанени в МВР болница, но също са в стабилно състояние.

Снимки: БНТ, Прокуратура на България

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Канадката Лоранс Сен-Жермен спечели титлата в слалома на световното по алпийски ски, Шифрин е втора
Канадката Лоранс Сен-Жермен спечели титлата в слалома на световното по алпийски ски, Шифрин е втора
Григор Димитров срещу Медведев в спор за място на финала в Ротердам
Григор Димитров срещу Медведев в спор за място на финала в Ротердам