НОВИНИ

Ще ограничат ли заразата по-строгите мерки - говорят експертите

bnt avatar logo
от БНТ
21:30, 27.11.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Ще има ли резултат от по-строгите мерки, които държавата въвежда за три седмици у нас и има ли напредък относно лечението и прилагането на медикаменти при пациенти с COVID-19 - това коментираха в "Панорама" инфекционистът доц. Нина Янчева и вирусологът проф. Ива Христова.

При една пандемия може да се реагира по два начина - или чрез фармакологичен контрол с доказани медикаменти или, както е в този случай, ако няма такива медикаменти, със социални мерки. Това обясни инфекционистът доц. Нина Янчева.

Тези мерки трябва много стриктно да се обсъдят не само в медицински план, но и във финансово социален. Може би у нас те трябваше да се въведат малко по-рано, защото виждаме в момента една доста висока заболяваемост, допълни тя.

Новите мерки влизат в сила

Слаби места са всички места, където има събиране на хора. Всякакви събирания трябва да се избягват, независимо какви - културни, спортни и т.н., защото твърде голяма става заболяваемостта. Видяхме, че в страните, където мерките се въведоха здраво, дадоха резултат, смята вирусологът проф. Ива Христова.

Проблемите в здравната система излязоха наяве с тази пандемия. Най-големият проблем е кадровият - от години работим с медицински сестри в пенсионна възраст, не достигат и лекари, категорична е доц. Янчева.

Това е респираторна инфекция - не очакваме с тези три седмици да ликвидираме проблема, но това ще е едно облекчение, най-вече за хората в болниците, допълни тя.

Науката се развива много бързо и наистина очакваме пробив и като лечение, което ще облекчи здравната система, и като ваксина, смята проф. Христова. Медицината се развива, има доста оптимистични данни за медикаменти по отношение на тяхната успеваемост, съгласна е и доц. Янчева.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте още теми от "Панорама"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Математик: В България се наблюдава надвишена смъртност, очаква се драстичен спад с новите мерки
Математик: В България се наблюдава надвишена смъртност, очаква се драстичен спад с новите мерки
Специално в "Панорама": Оксфордската ваксина и COVID-19 - има ли надежда
Специално в "Панорама": Оксфордската ваксина и COVID-19 - има ли надежда