НОВИНИ

Ще спре ли присъдата пътя на Тръмп към Белия дом?

Има ли право да се кандидатира за президент и как ще се отрази присъдата на предизборната кампания

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
19:47, 31.05.2024 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

Тази присъда "виновен" е навлизане в непознати води за американската политическа класа. Решението на съда няма да попречи на Доналд Тръмп да се кандидатира, но поставя предизборната кампания в Съединените щати в безпрецедентна ситуация.

Затова големият въпрос е до каква степен присъдата ще донесе негативи за Тръмп и въобще ще се отрази ли на резултата.

Доналд Тръмп стана първият бивш американски президент признат за виновен в криминално дело, но се очаква той да бъде номиниран за кандидат-президент по време на конгреса на Републиканката партия през юли, тъй като нищо в конституцията не му забранява.

Тръмп има и широката подкрепа на републиканците, въпреки че имат право да номинират друг кандидат.

Единствената спънка, която може да срещне бившият президент, е да загуби правото си да гласува за себе си, тъй като осъдени престъпници в щата Флорида, където се намира резиденцията на Тръмп, нямат право да гласуват.

Освен това се очаква Доналд Тръмп и правният му екип да обжалват присъдата и е възможно тя да не бъде потвърдена месеци наред.

"Обикновено при такива процеси присъдата е условна, освен това става въпрос за първо провинение. В този случай съдията ще е под огромен натиск да балансира и да намери справедливо решение. Предполагам, че ще има период на лишаване от свобода, макар и минимално. Това ще е шокиращ край на този процес и ще постави страната в безпрецедентна ситуация", заяви Робърт Миниц, бивш федерален прокурор.

Така че Тръмп има право да бъде номиниран за кандидат-президент и се очаква името му да фигурира в бюлетините в президентските избори през ноември.

Наблюдава се огромна поляризация в американското общество. Половината от страната смята, че Тръмп е виновен и че не би трябвало да е отново в Белия дом, докато останалата половина не вярват в обвиненията и смята, че са политически мотивирани.

Снимки: БГНЕС

Изборите през ноември ще бъдат решени от много малко хора, които в момента се намират между двата лагера и всяко развитие, засягащо правните проблеми на Доналд Тръмп, може да има влияние.

"Първо твърдите поддръжници на Тръмп ще бъдат убедени, че процесът е нагласен, че някак си 12-те съдебни заседатели са прикрити демократи. За тези хора нищо не се променя. Никой не знае точно колко са те. Смята се, че са около 47% от електората. Второ демократите смятат, че Тръмп е виновен за абсолютно всичко. И при тях няма да има промяна. Ще танцуват по улиците от радост. И тези президентски избори се решават от един много, много малък брой хора", коментира Илейн Камарк, анализатор от Институт "Брукингс".

Кампанията на американския президент Джо Байдън засега много внимателно остана настрана, казвайки, че ще остави правния процес да протече, но отбеляза, че "никой не е над закона".

По темата работиха: Тоня Димитрова, Теодора Гатева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обезлюдени територии: Близо половин България е демографска пустиня
Обезлюдени територии: Близо половин България е демографска пустиня
Реал обявява Мбапе в понеделник или вторник
Реал обявява Мбапе в понеделник или вторник