НОВИНИ

За фалшиви болнични листове, които точат милиони левове, алармират работодатели от Кюстендил

Снимка: илюстративна
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Миглена Медарова
17:17, 31.05.2024
Чете се за: 03:40 мин.
У нас
Слушай новината

Стотици дни болнични и милиони левове загуба - така работодатели определят порочната практика с издаването на фалшиви медицински документи за временна нетрудоспособност. Търговско-промишлената палата в Кюстендил предлага законодателни промени, които да я пресекат. Те настояват за проверка на болничните листове от лекари, избрани от работодателя, както и съкращаване на процедурата по обжалване.

Георги Кръстилов е собственик на фирма за изработка на саи за известна марка обувки. Той изцяло изнася продукцията си за Италия. Изчислил е, че за последните четири месеца е имал средно по 200 дни болнични:

"Издаден болничен лист от лекарска комисия, за 14 дни. Домашно лечение, пише на болничния лист. Днес ни носят болничния лист, утре се постват от летище София как заминават на Тунис на почивка."

Йордан Беловодски – главен секретар на Кюстендилска търговско-промишлена палата: "Една от нашите фирми в Кюстендил заяви, че по техни изчисления, в рамките на една година, те не са успели да произведат за 3 млн. и 900 лева продукция."

Георги Кръстилов е принуден да държи на работа повече хора, за да има кой да замества редовно отсъстващите поради болест:

"При нас всеки прави дадена операция и след него следващия чака да свърши той. Когато отсъстват всичките тези хора, започваме да намаляваме. Т.е. или намаляваме допълнително хората, които са на работа. Или намаляме продукцията."

Загубата на ресурс е двойна, казват от търговско-промишлената палата в Кюстендил. Държавата губи пари от изплащането на фалшивите болнични листове, работодателите – от непроизведена и непродадена продукция. Затова предлагат законови промени, които да улеснят обжалването, както и лични лекари, избрани от работодателите да презаверяват болничните листове.

Георги Кръстилов – производител на саи за обувки: "В Италия как функционира системата? Имат си специална група, която проверява. Т.е. на вас ви издават болничен лист и ви пише пет дни домашно лечение. И вие не знаете в кой ден ще дойде да ви провери комисията в работно време. Не говорим извън работно време, вечер, обедни почивки. Но, в работно време, идва вкъщи, на болничния ви лист пише домашно лечение и те не ви намерят вкъщи, отпада болничния, глоба за вас, глоба за лекаря, който ви го е издал."

Йордан Беловодски – главен секретар на Кюстендилска търговско-промишлена палата: Другото, което ние предлагаме е да се увеличат санкциите за личните лекари и да има санкции и за лицата, които се възползват. Защото все пак този болничен лист или другите медицински документи, които се издават от ЛКК, ТЕЛК са вид ценна книга."

Потърсихме за коментар по темата и председателя на Българския лекарски съюз в Кюстендил, но такъв ни беше отказан.

Гледайте още от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Освободиха от ареста учителката, малтретирала деца във Велинград
Освободиха от ареста учителката, малтретирала деца във Велинград
Избори в Южна Африка: Ще се сложи ли край на 30-годишната доминация на партията на Мандела
Избори в Южна Африка: Ще се сложи ли край на 30-годишната доминация на партията на Мандела