НОВИНИ

Ще стигне ли хартията за изборите на 2 април?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:01, 29.01.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Политика
Слушай новината

От ЦИК уверяват, че необходимата хартия за разписките в машините ще бъде осигурена. Експерти обаче предупреждават, че една ролка може и да не е достатъчна за всяка машина.

През последните години хартията за машинните разписки беше стандартна.

"Тя е горе-долу нормална хартия, малко по-плътна от тази, която има в касовите апарати, тониран е гърбът и има лого специално, което ЦИК дава със специфичен дизайн. 8 сантиметра ширина - плюс/минус половин милиметър, плътността е 80 грама на кв. метър, дебелината е 82 микрона", заяви Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

Сега след поредните промени на изборните правила разписките от машините за гласуване вече наричаме бюлетини, а хартията трябва да бъде допълнително защитена.

"Ако се залепят някакви холограми, могат да увеличат дебелината или пък, тъй като е термопечат, при нагряване може да има някакви проблеми за принтера", каза Веселин Тодоров - изпълнителен директор на "Сиела Норма".

"Защитите са ефективни тогава, когато никой не ги знае. Смисълът на защитите е в това да има сравнително лек начин да се определя дали хартията, на която е разпечатана една бюлетина за машинно гласуване е оригиналната или някакъв заместител", каза Цветозар Томов - говорител на ЦИК.

За предишни избори са доставяни между 3 и 6 ролки хартия за машина, което е било повече от необходимото. Една ролка е 80 метра, а разписките бяха около 20 сантиметра. Дори с разпечатките при настройката на машината една ролка е била достатъчна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атлетико Мадрид с минимален успех срещу Осасуна
Атлетико Мадрид с минимален успех срещу Осасуна
Ивайло Иванов спечели златен медал от турнира от сериите Гран при в Португалия
Ивайло Иванов спечели златен медал от турнира от сериите Гран при в Португалия