НОВИНИ

Швейцарците изпратиха французите у дома, Мбапе се оказа грешникът

швейцарците изпратиха французите дома мбапе оказа грешникът
bnt avatar logo
от БНТ
23:29, 28.06.2021
7645
Чете се за: 06:22 мин.
Спорт
Слушай новината

Отборът на Швейцария се класира за 1/4-финалите на Евро 2020 след изключително драматичен мач, решен след изпълнения на дузпи. „Кръстоносците“ поставиха на колене не кого да е, а световните шампиони от Франция.

В грешник за „петлите“ се превърна Килиан Мбапе, който изпусна последната пета дузпа за своя отбор. Вратарят Ян Зомер успя да хване ъгъла, за да се превърне в големия герой на вечерта.

След европейския шампион – Португалия – който отпадна ден по-рано, и победителят от последния Мондиал преклони глава и напусна рано-рано Евро 2020.

Редовното време на Националния стадион в Букурещ приключи при резултат 3:3, в продълженията двата тима не успяха да излъчат победител, което доведе срещата до наказателни удари. При тях девет поредни бяха изпълнени точно, но десетият се оказа фатален за Франция.

На 1/4-финалите Швейцария ще се изправи срещу Испания, който отстрани Хърватия с 5:3 след продължения. Редовното време и на този двубой приключи при 3:3. Мачът ще се състои на 2 юли, петък, от 19.00 часа.

Още при първата по-опасна ситуация в мача Швейцария успя да изненада световния шампион. "Петлите" бяха попарени в 15-ата минута от Харис Сеферович, който засече с глава от точката на дузпата след чудесно центриране Стивън Цубер.

В 27-ата минута Килиан Мбапе изпрати топката в страни от мрежата, което отново е неточен удар. Франция няма нито един изстрел в очертанията на вратата до този момент. Само 120 секунди по-късно Рабио отправи изключително мощен удар, но той отново мина покрай страничната греда на Ян Зомер.

В 37-ата минута срещата беше прекъсната за кратко, след като фен нахлу на терена, но стюардите на стадиона веднага успяха да го неутрализират.

Веднага след подновяването на играта световните шампиони показаха, че ще направят всичко възможно, за да променят хода на двубоя. Дидие Дешан предприе първата си смяна още преди подновяването като на мястото на Лангле в игра се появи Кингсли Коман.

В 51-ата минута главният рефер отсъди дузпа за Швейцария след преразглеждане на ситуацията с ВАР (системата за видеоповторение). Вратарят Уго Лорис обаче хвана удара на Рикардо Родригес и не допусна резултатът да бъде увеличен.

В 56-ата минута Франция изравни чрез Карим Бензема за 1:1. След изгубена топка в центъра на терена, Антоан Гризман пое отдясно, пусна към центъра към Килиан Мбапе, а той от своя страна отдаде голов пас за нападателя на Реал Мадрид, който реализира.

Само 120 секунди по-късно отново Карим Бензема беше в обятията на съотборниците си. Килиан Мбапе с петичка намери Антоан Гризман, той центрира непосредствено до голлинията, откъдето с глава атаката беше завършена от Бензема за 2:1.

Шампионите от последния Мондиал продължиха да диктуват темпото. И резултатът не закъсня. В 75-ата минута Пол Погба реализира за 3:1 след много красив удар от дъгата на наказателното поле в горния десен ъгъл на вратата.

В 81-ата минута "кръстоносците" върнаха едно от попаденията - след центрирана топка в наказателното поле, Харис Сеферович засече с глава за 2:3.

В течение на мача, преди да се стигне до продължения, Дидие Дешан реши да смени Антоан Гризман и Карим Бензема, смятайки че "победата им е в кърпа вързана".

В 85-ата минута страничният рефер вдигна флага за засада, след като топката пресече голлинията на Франция, но Марио Гавранович е бил в нередовна позиция. В последната минута от редовното време обаче той вече не беше в засада, когато реализира за 3:3. Нападателят на Динамо Загреб овладя топката пред наказателното поле, финтира защитник и стреля точно.

В третата минута от добавеното време гредата спаси Швейцария. Кингсли Коман стреля, но топката се отби, за да прати мача в продължения.

В продълженията и двата тима имаха шансове, но така и не успяха да излъчат победител.

При изпълненията на наказателни удари точни за Швейцария бяха Марио Гавранович, Фабиан Шер, Мануел Аканджи, Робен Варгас и Амир Мехмеди. Французите имаха 4 точни дузпи чрез Пол Погба, Оливие Жиру, Маркус Тюрам и Преснел Кимпенмбе. Последният удар реши изхода на двубоя. Звездата на Франция Килиан Мбапе стреля, но Ян Зомер спаси, за да накара цяла Швейцария да не спи тази нощ.

По този начин "кръстоносците" се класират за първи път в историята си на 1/4-финалите на европейски футболни финали.

Стартови състави:

Франция: Лорис, Кимпембе, Лангле, Павар, Варан, Погба, Канте, Рабио, Гризман, Бензема, Мбапе

Швейцария: Зомер, Видмер, Аканджи, Елведи, Родригес, Цубер, Фройлер, Джака, Шакири, Емболо, Сеферович

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
115 са новите случаи на коронавирус за денонощието
115 са новите случаи на коронавирус за денонощието
Фен нахлу и прекъсна за кратко Франция – Швейцария (Снимки)
Фен нахлу и прекъсна за кратко Франция – Швейцария (Снимки)