НОВИНИ

Скандално видео с Далай Лама

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
14:14, 10.04.2023 (обновена)
5121
Чете се за: 02:00 мин.
По света
Слушай новината

Тибетският духовен лидер Далай Лама се извини за своя публична изява, на която приканва момче да смуче езика му. Кадри от сцената с детето и 87-годишния духовник бързо набраха популярност в социалните мрежи. Потребители определиха случилото се като "отвратително" и "абсолютно неприемливо."

Събитието е от 28 февруари в храма на Далай Лама в Дхарамсала, северна Индия. Церемонията е по повод завършването на 120 студенти, преминали практическо обучение, организирано от благотворителна фондация.

Пред събралите се момчето пита Далай Лама дали може да го прегърне. Духовникът поднася първо бузата си за целувка, после целува детето по устните, а накрая му предлага и езика си, но до контакт не се стига. Изплезеният език може да е вид поздрав в Тибет, отбелязва Би Би Си.

В Туитър духовният лидер поднесе извиненията си на момчето, неговото семейство и многобройните си приятели по света, за болката, която думите му може да са причинили.

"Негово Светейшество желае да се извини на момчето и неговото семейство, както и на многобройните си приятели по света, за болката, която думите му може да са причинили", се казва в изявление, публикувано в потвърдения му акаунт в Туитър.

Далай Лама живее в изгнание в Индия. Той напуска Тибет през 1959 година след въстание срещу китайския контрол над територията. През 2019 г. той отново поднесе извинения след като в интервю за Би Би Си заяви, че ако негов наследник е жена, тя трябва да бъде "привлекателна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
58 жени и 182 мъже на средна възраст 46 години ще се закълнат като депутати в 49-ия парламент
58 жени и 182 мъже на средна възраст 46 години ще се закълнат като депутати в 49-ия парламент
ЦСКА: Нека бъдем пример – за нашата родина, за нашите деца
ЦСКА: Нека бъдем пример – за нашата родина, за нашите деца