НОВИНИ

След 8 години начело: Изключиха Корнелия Нинова от БСП (ОБЗОР)

Инфарктното заседание на Пленума дойде в ключов момент кой да регистрира партията за вота и се проведе на фона на сблъсъци и протест на симпатизанти на Нинова

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
21:44, 01.09.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Корнелия Нинова
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Изключиха Корнелия Нинова от БСП след 8 години начело на партията. Националният съвет изключи и още трима от най-близките ѝ хора - Георги Свиленски, Иван Ченчев и Крум Дончев.

Инфарктното заседание на Пленума дойде в ключов момент кой да регистрира партията за вота и се проведе на фона на сблъсъци и протест на симпатизанти на Нинова.

Временното ръководство не се предава и призова социалистите в цялата страна да я бойкотират.

След близо 7-часово извънредно заседание, висок градус на напрежение и в централата, и отвън, дойде решението - председателят в оставка Корнелия Нинова е изключена от партията, както и трима от най-близките ѝ.

През цялото време отпред я чакаха нейни симпатизанти. Изключените обявиха, че това е станало в нарушение на правилника, с липса на кворум и без мотиви.

"Юридически сме в абсолютен прецедент. Председател, който е изключен от партията, но е председател по съдебна регистрация. Редът е да свикаме Конгрес и да ме махнат. Те отказаха вътре да свикаме Конгрес. В същото време ще ме държат тук заложник да им узаконявам беззаконието", заяви Корнелия Нинова.

"Изключването на Корнелия Нинова не може да стане по реда, по който сме изключени аз, Ченчев, Дончев. Тя е избрана от 57 000 социалисти. Тя не е избрана по реда, по който сме избрани ние. Оставихме ги сами да си влязат в капана. Върхът на предложението беше, когато за Крум Дончев попитахме какви са мотивите - отговорът на Зафиров беше "по принцип". Всички ние сме изключени, по-лошото е, че това решение беше взето с между 65 и 70 гласа, в залата присъстваха хора, които не са членове на Националния съвет. За да бъде взето такова решение са нужни 95 гласа. Бяхме готови самите ние да гласуваме за нашето изключване само и само да им помогнем", допълни Георги Свиленски.

Те още не са решили дали ще обжалват. И така основен стана въпросът - кой ще регистрира БСП за изборите.

"Който има актуално състояние, в което пише кой представлява партията. Това е Корнелия Нинова. Значи си отговорихте на въпроса. Няма нужда от надбягване и състезание", коментира Георги Свиленски.

"Не мога да допусна заради безумието на тези хора БСП да остане без участие в изборите. Аз няма да участвам пряко в тези процеси, дала съм пълномощно на Георги Свиленски и Иван Ченчев, те оттук нататък с регистрация, листи", заяви Корнелия Нинова.

Временното ръководство обаче преброи пълно мнозинство за изключването на четиримата. По време на заседанието е било поискано от Нинова да упълномощи именно Атанас Зафиров да впише партията в ЦИК. Временният лидер се обърна към всички социалисти:

"За изключването на Нинова - 105 гласа "за", 16 "против", 4 "въздържал се". Всякакво участие в подписки, листи и всичко останало на хора, изключени от партията, ще се счита за провокация към партията и ще бъде нелегитимно. Както и ако такъв ход бъде предприет, ние ще сезираме компетентните органи и българската прокуратура. Нормалният път оттук нататък е да бъде вписан изпълняващият функциите. Категорично смятам, че няма никаква възможност БСП да се явява с повече от една листа", заяви Атанас Зафиров.

Нищо лично нямало в изключването на Нинова, допълни той.

"Няма емоции в това нещо, както и в тяхното поведение, хората си преследват техните цели. Големият залог беше някои хора да се видят по листите", допълни Атанас Зафиров, изпълняващ функциите председател на БСП.

Очаква се ВКС да се произнесе окончателно след седмица за лидерството на Нинова.

Преди да се стигне до изключването на Нинова още от сутринта на "Позитано" 20 имаше напрежение. Първо младежите на партията разлепиха плакати срещу Нинова, а нейни поддръжници ги скъсаха.

Наложи се полиция да прегради входа на централата, а поддръжниците на старото ръководство освиркваха членовете на Националния съвет на влизане.

За да потуши напрежението излезе Нинова с роза в ръка. Симпатизантите ѝ я посрещнаха и изпратиха по един и същи начин - с аплодисменти.

На днешния Пленум стана ясно и че БСП ще се яви в коалиция с 20 партии.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НА ЖИВО: Григор Димитров - Андрей Рубльов 6:3, 7:6 (3), 1:6, 3:6, 0:0
НА ЖИВО: Григор Димитров - Андрей Рубльов 6:3, 7:6 (3), 1:6, 3:6, 0:0
Льо Авър неутрализира новака Оксер
Льо Авър неутрализира новака Оксер