НОВИНИ

След обида към Захариева уволниха шеф на МИА

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:57, 19.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Балкани
зоран заев софия скопие все решат спора

След публикувана груба сексистка обида по адрес на българския и гръцкия външен министър, председателят на надзорния съвет на македонската информационна агенция МИА беше отстранен от поста. Решението е на премиера Зоран Заев.

"Това е откровен език на омразата, който накърнява достойнството на всяка българска жена. Такъв балкански сексизъм няма място в Европейския съюз", коментира министър Екатерина Захариева пред БНТ.

На 17 ноември в пост в Туитър Зоран Иванов обиди вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева и бившия външен министър на Гърция Дора Бакояни.

След скандалното изказване обясни, че е използвал думите като метафора и разясни какво е искал да каже:

Същевременно днес в обширно интервю за "Дойче веле" премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че София и Скопие все още могат да решат спора. По думите на Заев разговорите с България продължават и не е изключено до края на годината двете страни да бъде постигнат консенсус.

Според него конфликтните въпроси могат се решат с документ, добавен към Договора за добросъседство от 2017 г. и с още няколко уговорки за подобряване на отношенията и изпълнението му и за двустранно сътрудничество.

В интервюто Заев още веднъж повтаря, че Република Северна Македония няма към България нито териториални, нито малцинствени претенции. Той изразява и личната си надежда, че в крайна сметка разумът ще надделее и от двете страни на границата, а проевропейските сили ще успеят да се наложат.

София спира преговорите на Скопие за членство в ЕС. Какво следва?

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протести в Полша срещу абортите и реакцията на властта на COVID кризата
Протести в Полша срещу абортите и реакцията на властта на COVID кризата
"Императорът на френската кухня" Ален Дюкас отвори школа за готварство
"Императорът на френската кухня" Ален Дюкас отвори школа за готварство