НОВИНИ

След седмица преговори: Русия и САЩ остават на различни позиции за Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
08:00, 14.01.2022
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

След седмица на дипломатически совалки в различни формати, посветени на отношенията между Русия и Запада, двете страни се разминаха в оценките си за разговорите.

Вашингтон очаква решението на Москва за това какъв път възнамерява да поеме в ситуацията около Украйна, каза държавният секретар на САЩ - Антъни Блинкен, в радиоинтервю.

По руско-украинската граница са струпани хиляди военни и техника. Според Русия, става дума за военни учения. По думите на съветника по националната сигурност на САЩ, рискът от руска военна офанзива в Украйна все още е висок, но той се надява на дипломатически изход от кризата

"Готови сме да постигнем напредък на масата за преговори, сериозен напредък по важни теми, които засягат нас, Европа и Русия, но в среда на деескалация. Също така сме готови да предприемем необходимите и подходящи стъпки, за да защитим съюзниците си, да подкрепим партньорите си и да отговорим твърдо на всяка открита агресия, която може да възникне. Според нас дипломацията е по-разумният път. Руснаците ще трябва да направят своя собствена преценка.", каза Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на САЩ.

Русия не вижда смисъл да продължава преговорите със САЩ на този етап.

Първият дипломат на страната - Сергей Лавров, каза, че до седмица очаква от НАТО писмен отговор за руските предложения в сферата на сигурността. От този отговор ще зависят действията на Москва, каза още Лавров.

Днес той дава годишната си пресконференция, на която ще направи анализ на постиженията на руската дипломация през 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсионер твърди, че има грешка в преизчислените пенсии на НОИ
Пенсионер твърди, че има грешка в преизчислените пенсии на НОИ
Делян Добрев, ГЕРБ: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек
Делян Добрев, ГЕРБ: Следващият председател на КЕВР трябва да бъде доказано честен човек