НОВИНИ

След серията от гонки с трафиканти и мигранти: От МВР предложиха по-строги наказания за каналджийство (ОБЗОР)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 23.11.2022
Чете се за: 06:20 мин.
У нас
Слушай новината

Дрогиран шофьор на автомобил с натъпкани в него 10 мигранти не се е подчинил на полицейска заповед. Задържан е чак преди Драгоман, след като е следен по автомагистрала "Тракия". С упойващи вещества в кръвта е бил и водачът на колата, пълна с мароканци, която беше спряна снощи след гонка в Бургас. При тези два случая, за щастие, няма пострадали. Състоянието на полицая, който вчера беше ранен при друга гонка до София, остава тежко.

Операцията на ранения при гонка с мигранти полицай е преминала успешно

В отговор на поредицата от случаи, в които трафикантите демонстрират невиждана наглост, служебният вътрешен министър предложи промени в Наказателния кодекс и по-строги наказания за каналджийство.

Колата с 10 мигранти привлякла вниманието на полицаите, когато навлязла с близо 200 километра в час в тунела "Траянови врата", а на излизане шофьорът не се подчинил на полицейска заповед за спиране.

"Не ние провокираме тази скорост. С тази скорост те се движат", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

Нова тактика на каналджиите - използват скъпи и бързи коли, от МВР не могат да ги преследват

Полицейските патрули по трасето проследили летящия автомобил, който от магистрала "Тракия" през Околовръстното на столицата се насочил към магистрала "Европа" в посока Калотина. В района на Драгоман, служители на "Гранична полиция" симулирали отклоняване на движението и принудили шофьора да слезе под мост на магистралата, където попаднал в задънена улица. Шофьорът - полски гражданин се опитал да избяга, но е задържан заедно със спътничката си - също полякиня.

"Ако се ползва лента за принудително спиране, както често се говори, в този автомобил ще има 11 трупа", каза Иван Демерджиев.

Тест на място установява, че шофьорът е бил дрогиран. Според наши източници по оперативни данни, трафикантите били инструктирани от организаторите да не спират на полицейски коли и проверки и по възможност да ги избутват.

Задържаха група мигранти след гонка с полицията в Бургас

Тези данни се потвърждавали и от разпитите на част от мароканците, задържани късно снощи в Бургас след 25 километра гонка от границата с Турция. Автомобилът им катастрофира в паркиран в центъра на морския град автомобил, а един от нелегалните мигранти избяга. Тази сутрин той е задържан в района на Автогара Юг в града.

Снимки: БГНЕС

Мохамад Дургам, шофьорът-сириец, возил мароканците, също е бил дрогиран. Въпреки че е кандидат за убежище от центъра в Харманли, той представил лични документи от островната държава Сейнт Китс и Невис и британска шофьорска книжка.

"Имам права. Моля, спрете да ме снимате... Дайте ми вода моля, счупих си ръката, никой не се погрижи, вижте, счупих си пръста", каза Мохамад Дургам, обвинен за каналджийство.

Полицията в Бургас задържа и последния мигрант от групата, предизвикала гонка снощи

На него ще му бъдат повдигнати три обвинение, но най-голямото наказание, което може да получи е 6 години затвор и до 20 хиляди лева глоба. Според вътрешния министър по закон у нас наказанията са трафик са ниски.

"Лицата, които ние спираме, задържаме, знаете колко трудно - след ден, два отново се озовават на пътищата натоварили нови мигранти", заяви Иван Демерджиев, служебен вицепремиер и министър на вътрешните работи.

"Това нещо е недопустимо. Докато стана инцидента в София вчера, същевременно да имаме пак инцидент в Бургас, да имаме нов инцидент на магистрала "Тракия". Това докога ще продължава, от 2013 г. е тази специализирана операция, колко живота трябва да отидат, колко още трябва да пострадат. Ще искаме със срокове ангажименти, ако това не се изпълни, най-вероятно ще имаме протестни действия, просто ще бъдем принудени", коментира Генади Тенев, зам.-председател на СФМВР.

Осъдиха условно сириец за съпричастност с група за трафик на мигранти

Районният съд в Пловдив днес осъди на 11 месеца условно сириеца Масуд Абдо, който признал, че в края на септември е помогнал на 20 мароканци нелегално да преминат през страната ни. Абдо обаче, няма за излезе на свобода. Той е задържан и като организатор на канала за трафик с автобуса, който в края на август се заби в полицейски патрул на входа на Бургас и уби двама полицаи.

МВР предлага по-сурови наказания за трафик на мигранти

Служебният вътрешен министър обяви, че е изпратил до всички парламентарни групи предложения за по-тежки наказания и конфискуване на автомобилите, с които се превозват нелегални мигранти. От БСП също са внесли предложение за подобни промени. Парламентът ще разгледа всички проекти през следващата седмица.

По темата работят: И. Никодимов, Ал. Марков, Д. Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи успех за Левски в Балканската лига
Първи успех за Левски в Балканската лига
Даниел Димов: Все още имам какво да дам на футбола
Даниел Димов: Все още имам какво да дам на футбола