НОВИНИ

След случая "ГеймСтоп" Джанет Йелън свиква финансовия елит

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:39, 04.02.2021
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Наблюдава се успокояване на френетичната търговия от страна на малките инвеститори, смятат финансови експерти. Причината новият финансов министър на САЩ - Джанет Йелън, свиква ръководителите на финансовите институции във връзка с т.нар. борсова война - както я нарекоха медиите.

През последните седмици дребни инвеститори използваха социалната платформа Редит и форума УолСтрийтБетс, за да се намесят активно на борсовия пазар. Емблематичен стана случаят с компанията за търговия с електронни игри "ГеймСтоп".

Търговец на видеоигри "преметна" борсата - в компанията има и българска следа

Стойността на акциите ѝ се покачи главоломно, което доведе до значителни загуби за хедж фондовете и Уолстрийт. Не е ясно дали ще има конкретни решения след срещата, но очакванията са да бъдат коментирани дребните инвеститори и влиянието им на пазара.

"Както вече беше казано - регулаторните органи вече наблюдават случващото се на пазара по-внимателно. Трудно е да се каже дали ще бъдат наложени допълнителни правила. Според мен целта е да се уверят, че за всички имат равен старт, да се предпазят инвеститорите на дребно, да се подсигурят начините на търговия с подходящите за това инструменти", коментира финансовият анализатор Бен Слейвън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
149 години от рождението на Гоце Делчев
149 години от рождението на Гоце Делчев
Методи Деянов пое академията на Царско село и обяви: Искам да създаваме добри футболисти и най-вече добри хора
Методи Деянов пое академията на Царско село и обяви: Искам да създаваме добри футболисти и най-вече добри хора