НОВИНИ

След трагичния случай с токов удар: Коментар от енергийния министър и депутати

Николай Минков
от Николай Минков
20:00, 16.02.2021
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Трагичният случай със загиналото дете след токов удар в София стана повод за коментар от енергийния министър и депутатите от ресорната парламентарна комисия.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов отхвърли причината за инцидента да е протекъл ток по металната рамка на шахтата.

"Аз съм електроинженер и на мен ми звучи доста нелепо метална рамка, която е върху земята, да удари по някакъв начин, да порази по някакъв начин човек, който стъпва върху нея. Това просто противоречи на законите на електротехниката, вероятно има нещо друго. Нека да получим по-пълна информация", заяви Симеонов.

Според Таско Ерменков от БСП въпросът за отговорността е ясен, след като през 2016-а болницата е сключила договор за изграждане на двата павилиона, които обаче впоследствие не били узаконени.

"2018 година тогавашният кмет започва процедура за принудителното им отстраняване, защото няма документация те да са въведени в експлоатация и въпросът е защо 2021 г. се случва този инцидент и защо от 2018 до 2021 г. тези павилиони не са разрушени", коментира Ерменков.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова е убедена, че трябва да се обърне допълнително внимание на такъв тип инфраструктура.

"Нека да изчакаме съответните компетентни органи да приключат с проверката и тогава ще обмисляме може би и следващи стъпки, свързани с тази инфраструктура, защото виждате до какъв сериозен инцидент и до каква трагедия доведе това нещо", каза министър Петкова.

И министърът, и депутатите изказаха съболезнования на семейството на загиналото момче.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев обсъди организацията за изборите с Националното сдружение на кметствата
Румен Радев обсъди организацията за изборите с Националното сдружение на кметствата
Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19
Половин България отново е в червената зона по заболеваемост от COVID-19