НОВИНИ

"Къщата с ягодите" - отново разминаване в плановете за бъдещето на една от най-емблематичните сгради в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:32, 16.02.2021
Чете се за: 04:27 мин.
Още
Слушай новината

Съдбата на "Къщата с ягодите" в центъра на София отново разбуни духовете. Кметът на София Йорданка Фандъкова ще настоява да бъдат издадени нови предписания на собственика. Предстои тя да издаде заповед за свикването на комисия по реда на Закона за културното наследство за предприемане на реставрация и консервация на културната ценност. Новината дойде след като стана ясно, че собственикът Валентин Златев има намерение да възстанови къщата, като я демонтира, а след това реконструира.

"Къщата с ягодите" е една от най-емблематичните сгради в центъра на София, а новината за демонтирането и преизграждането ѝ създаде напрежение в обществото. Къщата е построена през 1928 г., а през 1978-а е обявена за културна ценност. Сегашният собственик Валентин Златев я купува през 2012 година. През 2015-а вече има издадена виза от главния архитект на район "Оборище" за извършването на основен ремонт. Проектът е одобрен от Министерството на културата, но кметът на София отказва да издаде заповедта за поискания демонтаж. Така до днес с къщата не се случва нищо и тя продължава да се саморазрушава. Очаква се комисия към Министерството на културата отново да обследва къщата и да бъдат направени нови предписания.

От придобиването ѝ до днес собственикът на къщата Валентин Златев не е предприел никакви действия за укрепването, твърдят от районната администрация в район "Оборище". Те са изпратили 3 предписания за ремонт на оградата, но без резултат. Вместо укрепване, собственикът предлага друг способ за реставрация - демонтаж и преизграждане.

"Просто желаем тя да бъде запазена във вида, в който е, но сме скептични към това преизграждане, защото такова нещо не се предвижда законодателно", коментира Надежда Бобчева, заместник-кмет на район "Оборище".

В официалната позиция на общината от днес се казва, че през 2018 г. проектът е предоставен в Направление "Архитектура и градоустройство", като кметът на Столична община не издава заповед за допускане на поискания демонтаж и последващо преизграждане и настоява "Къщата с ягодите" да бъде реставрирана и запазена в автентичен вид. Част от гилдията също смята, че демонтирането на архитектурната ценност ще я унищожи.

"Всякакви евфемистични изрази като демонтиране, преизграждане, на практика прикриват едно престъпление, което ще бъде извършено с един от най-ценните ни образци", заяви арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България.

От проектантския екип на собственика на къщата са търсили и Камарата на архитектите за съдействие.

"По този повод ние имахме възможност да посетим обекта с френски архитекти от най-старата реставрационна школа в света. Огледът показа, че къщата е в добро състояние и няма проблем да бъде реставрирана, без да бъде преизграждана", заяви арх. Петкана Бакалова.

Собственикът от своя страна уверява обществеността, че въпреки предложения демонтаж, той няма намерение да прави каквито и да било изменения по къщата, фасадата и покрива ѝ. В същото време обаче иска да гарантира безопасност. През 2015 г. след извършен оглед на сградата комисия от служители на район "Оборище" и Министерство на културата установила значителни деформации, липса на сеизмична устойчивост и общо аварийно състояние.

"Цялата процедура по изготвяне и съгласуване на проектната документация ми отне 4 години, разгледана е и приета от експертни съвети, но към настоящия момент съм върнат в начална позиция", се казва още в становището, изпратено и подписно от Валентин Златев.

Той е готов да издаде и банкова гаранция, че няма да променя вида на къщата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бивш зам.-кмет на София: Начинът, по който павильонът е свързан в електропреносната мрежа, не изглежда законен
Бивш зам.-кмет на София: Начинът, по който павильонът е свързан в електропреносната мрежа, не изглежда законен
Красен Кралев: Следим с тревога какво се случва в ЦСКА
Красен Кралев: Следим с тревога какво се случва в ЦСКА