НОВИНИ

Експерт: Нарушенията при шахтата убиец са видими с просто око

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:15, 16.02.2021 (обновена)
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Слушай новината

Част от павилионите до мястото, където в неделя загина от токов удар момче на 16 години, се оказаха незаконни, а други - без проекти за електрозахранване. Нещо повече - от 2018 г. Столична община е знаела това, но не е успяла да ги премахне.

И днес огледите на мястото на инцидента продължиха. Разследващите провериха шахтата, беше измерена и дължината на кабела "убиец".

Експертите са категорични, че кабели поставени по този начин, са изключително опасни и са предпоставка за много сериозен инцидент.

На място екип на БНТ направи оглед с електроинженер. Според професор Иван Миленов нарушението на стандартите за безопасност се вижда с просто око. Подобен захранващ кабел трябва да бъде в изолационна тръба под земята, но не и захванат по този начин със свински опашки към метална ограда, която освен че е проводник, се намира и на оживено място.

"Отговорни във всички случаи има, защото преминаването на този проводник е свързано със спазването на редица законови и подзаконови нормативни актове, така че няма да има човек, който да не е отговорен в цялата тази система в законови и подзаконови нормативи", коментира по темата адвокат Димитър Марковски.

Проверката на Столична община е установила нарушения при пет преместваеми обекта на булевард "Иван Гешов". Два от обектите са на терена на болница "Свети Иван Рилски" и три на тротоара пред нея. За павилионите в двора на болницата са сключени договори от ръководството на лечебното заведение през 2016 г. Документи за поставянето и въвеждането им в експлоатация не са установени. За начина на захранване на двата обекта с електричество липсват проекти и разрешения, като те са изцяло незаконни.

Трите обекта на тротоара са поставени след процедури, проведени от район "Триадица". И при трите са открити нарушения в разрешенията за поставяне, издадени от района в несъответствие с одобрените схеми.

"Опасното е, че такива обекти в нашата страна има много. Някои от захранванията ги водят временно, a те остават много дълго време. Появява се и нормативна празнота в случая между един участък от точката на захранването до самия обект, за който сега един вид никой не може да поеме отговорност", каза проф. Иван Миленов.

"Категорично изпълнението на един проект, свързан с енергийно захранване на търговски обект, си има строги изисквания и правила. В края на краищата това не е някакъв случаен кабел", коментира още адвокат Димитър Марковски.

Екипът ни потърси за коментар и варненската фирма "Дениа 2016", която стопанисва павилиона, който се захранва с ток от кабела убиец. Справка в Търговския регистър показва, че дружеството е собственост на Иван Иванов. Първоначално фирмата е била със седалище в София, през 2019 г. е прехвърлена във Варна. Наш екип не успя да се свърже със собственика. Не открихме никой и на адреса на търговското дружество, който се намира в жилищна кооперация в центъра на града. Живеещи във входа не бяха чували името на фирмата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Гриша Ганчев напуска ЦСКА!
Окончателно: Гриша Ганчев напуска ЦСКА!
Отложиха произнасянето на присъдата на Навални за клевета
Отложиха произнасянето на присъдата на Навални за клевета