НОВИНИ

Софийската опера открива новия си сезон на крепостта Цари Мали град

софийската опера открива новия сезон крепостта цари мали град
bnt avatar logo
от БНТ
11:45, 23.09.2023
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

Софийската опера открива новия си сезон тази вечер на крепостта Цари Мали град, съобщават от операта. Софийската опера е пример за апостолска дейност в създаване, утвърждаване и разпространяване на нови творби от националното ни оперно творчество, коментират от операта. С тази последователна политика се дава нов сценичен живот на музикалната поема „Рилският пустинник“, създадена от чудотворните стихове на писателя Тихомир Павлов и музиката на композитора отец Кирил Попов.

Режисьорът Пламен Карталов избира късноатичната крепост „Цари мали град“, за да оживи на открито това произведение посветено на подвига на възвисен човек и покровител на държавата ни, светецът Йоан Рилски.

„Рилският пустинник“ е зов към съвременниците ни да почувстваме всички заедно дълбока гордост и съкровена близост до духовната и пречистваща любов на свети Йоан със силата на благодатната му доброта и молитви за вяра и надежда в българския род, за една истинска България, коментират от орепата.

Режисьорката концепция е като творческо свещенослужение на точното място, през което преминават мощите на преподобният светец от Велико Търново към неговата рилска обител А това е хълма "Свети Спас" над село Белчин, и недалеч от Самоков. Главните роли се изпълняват от актьора Ириней Константинов и солистите на Софийската опера Атанас Младенов, Ангел Христов, Веселин Михайлов и други. В сътрудничество с режисьора Пламен Карталов участват Вера Петрова и Вера Белева. Главно действащо лице е хорът на Софийската опера под диригенството на Виолета Димитрова.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бернардо Силва ще пропусне следващите няколко мача на Манчестър Сити
Бернардо Силва ще пропусне следващите няколко мача на Манчестър Сити
За Бахмут, за новия Бахмут и стратегическите ходове на Украйна
За Бахмут, за новия Бахмут и стратегическите ходове на Украйна