НОВИНИ

Среща по казуса със задържаните български кораби ще се проведе в земеделското министерство

bnt avatar logo
от БНТ
06:09, 27.03.2023
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Среща по казуса със задържането на българските риболовни кораби от румънските власти ще се проведе в Министерството на земеделието. На разговорите ще присъстват представители на всички засегнати страни по случая. Корабите бяха задържани в четвъртък вечерта с мотива за незаконен улов на акули.

Рибарите ни се завърнаха без повдигнати обвинения, но корабите им останаха на пристанището в Констанца. Няма и конкретика дали и каква санкция, евентуално ще им бъде наложена. Според служебния защитник на единия от капитаните, максималното наказание за незаконния улов в Румъния е в размер на 100 000 лева.

Част от освободените рибари пред БНТ: Ние не сме бракониери

Вчера от думите на заместник земеделския министър Георги Събев стана ясно, че българските институции не са сигурни дали задържането на българските кораби в пристанището в Констанца е законно. Причината за това е, че все още няма официален акт, на чиято основа рибарските плавателни съдове да останат задържани от румънските власти.

Рибарите бяха пуснати в събота след разпити. Те заявиха, че са спазили правилата на ЕК за риболов, която им дава право на улов там, където са били задържани - на 52 морски мили от румънския бряг, което е извън териториалните води на северната ни съседка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови протести в Израел срещу съдебната реформа и уволнението на министър
Нови протести в Израел срещу съдебната реформа и уволнението на министър
Жълт код за силен и поривист вятър
Жълт код за силен и поривист вятър