НОВИНИ

След споразумението между Москва и Минск - превръща ли се Беларус в "ядрен заложник"?

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
20:46, 26.03.2023 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
По света
Слушай новината

Отзвукът от решението на Путин да разположи в Беларус тактическо ядрено оръжие. След него за първи път от падането на Берлинската стена руски оръжия ще има в друга държава. Украйна обвини Москва, че така превръща Минск в "ядрен заложник".

От НАТО определиха решението на Русия като "опасно и безотговорно", Европейският съюз заплаши Минск с нови санкции. Освен с Русия и Украйна, Беларус има граници с три натовски държави - Полша, Литва и Латвия. Не е ясно кога ще започне прехвърлянето на оръжията. Руският президент обяви, че сформирането на екипите ще стартира на 3 април.

По данни на Вашингтон Москва има 5977 ядрени бойни глави, които имат способност да ударят в различни точки на света. Съединените щати разполагат с по-малко - 5428.

Българският вицепрезидент Илияна Йотова определи ситуацията като опасна и призова за преговори.

В 395-ия ден от войната картата с ядрените оръжия беше хвърлена.

"Александър Лукашенко е прав. Той каза: "Слушайте, ние сме вашите най-близки съюзници. Защо американците разполагат ядрени оръжия при своите съюзници, на тяхна територия, обучават екипажите, пилотите, как да използват този тип оръжия? Разбрахме се и ние да направим същото - без да нарушаваме задълженията си, подчертавам, без да нарушаваме нашите международни задължения за неразпространение на ядрени оръжия", заяви руският президент Владимир Путин.

Ходът на Путин не е неочакван. И въпреки уверенията му, че няма да бъдат нарушени международните договори - това е най-силно изразеното му ядрено предупреждение от началото на войната.

Съединените щати реагираха сдържано. Според Държавния департамент Русия не е готова да използва ядрено оръжие - "Не виждаме никаква причина да коригираме нашата собствена стратегическа ядрена позиция".

Украйна призова за спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Според Киев с прехвърлянето на ядрени оръжия Кремъл ще предизвика дестабилизиране на Беларус.

От Международната организация за забрана на ядреното оръжие определиха хода на Путин като изключително опасна ескалация на кризата. "Става все по-страшно и по-опасно", заяви българският вицепрезидент Илияна Йотова.

"Затова, когато и аз, и президентът говорим, че трябва да се стигне до масата на преговорите това не са празни приказки. Това е нашето желание, защото повечето въоръжение от всички страни води до непредсказуеми решения, които заплашват към сериозна война", допълни Илияна Йотова.

Изграждането на складовете за ядрените оръжия в Беларус трябва да приключи до 1 юли. Но къде ще бъдат разположени остава неизвестно. 10 руски бомбардировача, които са способни да доставят ядрено оръжие, вече са там, заяви Путин. Още през есента бяха изпратени ракетни комплекси "Искандер".

Путин обясни, че решението за изпращане на тактически ядрени оръжия в Беларус е в отговор на предложението на Великобритания Украйна да бъде снабдена със снаряди с обеднен уран.

"Русия има с какво да отговори. Без да преувеличавам, ние имаме стотици хиляди такива снаряди. И все още не сме ги използвали", каза още Владимир Путин.

Според руската ядрена доктрина така нареченото "ядрено куфарче" е винаги с руския президент. Смята се, че такива куфарчета имат също министърът на отбраната на Русия и шефът на генералния щаб. Но крайното решение за използване на ядрени оръжия взема президентът.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Англия победи Украйна на "Уембли" с два бързи гола
Англия победи Украйна на "Уембли" с два бързи гола
Франческо Баная започна по шампионски с дубъл в Португалия
Франческо Баная започна по шампионски с дубъл в Португалия